Новини


18Юни2019

МОН призна два варианта на дума след спор за правописа

Изпушил компютър и токов удар по време на външното оценяване

Правописът на думата „лесно преносима“ предизвика спорове след миниматурата на седмокласниците. За да няма ощетени ученици, от просветното министерство ще признават и двата варианта на изписване, става ясно от качените отговори.

В първата част от националното външно оценяване съдържаше 25 упражнения. В задача 17 седмокласниците трябваше да откриват 14 грешки. Една от тях бе в думата„лесно приносима“, където трябваше да заменят „и“ с „е“. Споровете обаче се отнасяха до това дали тя се пише слято, или не. За всеки случай, в отговорите от МОН посочват, че независимо от това, че в текста словосъчетанието „лесно преносима“ не е използвано като сложна дума и е правилно да се пише разделно в съответствие с Официалния правописен речник на българския език, за вярно ще се приема и „леснопреносима“.

Коментари предизвика и предходната задача, която бе към текста в първата част на изпита. В нея учениците трябваше да познаят вида на килим по неговите мотиви, след като вече се бяха запознали с характеристиките на котленския и чипровския.

Родители коментираха, че

не всички училища са имали възможност да принтират

тестовете цветно. От МОН обаче посочиха, че цветът на изпитната бланка не влияе на правилното отговаряне на задачата. Достатъчно е учениците да се ориентират по ромбовете, които са характерни за чипровския килим. Във втората част на изпита пък седмокласниците писаха преразказ по приказката „Богатството на момъка“ на Георги Русафов. Зам.-образователният министър Таня Михайлова обясни, че не е имало анулирани работи по време на изпита.

Изпушил компютър с достъп до теста и токов удар, спрял електрозахранването в две различни училища в страната, но организацията на изпита не била нарушена.

„В едно училище в София компютърът, на който е бил разположен сертификатът и има достъп до платформата, е имал технически срив и е блокирал“, обясни Михайлова. Изпитните материали обаче били изпратени бързо до училище с оглед на нормалното протичане на изпита.

„Във великотърновско в едно от селата е спирало електрическото захранване, но от енергийното дружество са реагирали бързо и не е имало проблем за...

 

Виж цялата новина тук: Монитор

Автор: Стела Маринова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: