Новини


10Май2022

МОН предлага учениците от 1-6 клас да учат 2 седмици повече

Ако бъде приета, промяната ще влезе в сила от учебната 2022/2023 г.
 

 

През следващата учебна година учениците от 1 до 6 клас да учат две седмици повече - за 1-3 клас учебната 2022/23 г. да се удължи от 31 май на 15 юни, а за 4-6 клас - от 15 юни до 30 юни. Това е предложението на просветното министерство, което ще бъде обсъдено на Отраслов съвет със социалните партньори, стана ясно от изявление на просветния министър акад. Николай Денков на пролетната академия на директорите в Поморие. По думите му идеята е тези 2 седмици да се ползват за по-нестандартни методи на преподаване, проекти, излети навън сред природата, свързани с екология и биология часове и т.н. 

При идването си на власт министър Денков обяви, че подкрепя по-ранен старт на учебната година, за да имат учениците повече време за упражнения и затвърждаване на материала, а учебното време и ваканциите да бъдат по-равномерни разпределени. От екипа му вече предложиха 3 варианта за старт на учебната година - на 15-и, 7-и или 1-ви септември, при всеки от който се налага удължаване на годината за 1-6 клас с две седмици. От МОН обещаха да изберат този вариант, който събере най-голяма подкрепа от социалните партньори, като неколкократно потвърдиха, че следващата учебна 2022/23 г. ще започне на 15-и септември. Логиката бе, че щом тя започва, както досега, на 15-и, следва и да приключи по старому - на 31 май за 1-3 клас и на 15 юни за 4-6 клас. Такова бе очакването на всички директори, учители и родители.

Тази учебна 2021/22 г. си завършва, както досега - на 31 май за 1-3 клас и на 15 юни за 4-6 клас.

От думите на министър Денков пред директорите обаче се разбра, че МОН смята да пристъпи към удължаване на учебната година още този септември. Т.е. първият вариант на МОН за промяна на учебната година - при който тя остава на 15-и септември - да влезе в ход още през 2022/23 г.

"Многократно сме обявявали, че началото на следващата учебна година остава същото, но не сме казвали нищо за края й", разясниха от МОН. Оттам подчертаха, че все още става дума само за предложение на министерството, което ще се обсъжда на Отраслов съвет. За целта ще е нужна и промяна в закона, която ще бъде предложена за обществено обсъждане, какъвто е редът, посочиха оттам.

Съвсем наскоро училищният закон бе променен - с нови текстове за деполитизация на системата. Не е ясно кога той ще бъде "отворен" наново за поредни редакции. От МОН уверяват, че това ще се случи "навреме".

От министерството не крият, че предпочитат втория, предложен от тях, вариант - започване на учебната година от 7-и септември. При него учениците от 1-6 клас получават три допълнителни седмици - една в началото на година и две в края й. Идеята е те да учат две седмици повече, а третата допълнителна седмица да е ваканция (но разпределена в различни...

 

Виж цялата новина тук: СЕГА

Автор: Силвия Георгиева

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: