Новини


29Яну2020

МОН наложи лимит на паралелките след 7 клас, Пловдивско получи с една повече от миналата година

„Смисълът да задаваме рамка и да променяме регламента е с оглед на потребноситите на региона и да постигнем баланс”, коментира зам.-министърът на образованието Таня Михайлова

Министерството на образованието наложи лимит на броя на паралелките след 7 клас. От тази година се променя регламентът за оформяне на план-приема. До момента директорите предлагаха професии и специалности, придружени с подкрепителни писма от бизнеса и браншовите организации. Регионалното управление на образованието одобряваше предложенията и предлагаше план-приема за обсъждане на заседание на Постоянната комисия по заетостта към Областната управа. На финала началникът на РУО защитаваше пред МОН областния план-прием.

Сега министерството задава предварителна рамка, за да се изпълнят политиките за превес на професионалното образование и паралелките със STEM профил. Всички директори въвеждат предложенията в електронна платформа, с която работи РУО, но до която има достъп и МОН. Там се вписва и позицията на бизнеса.

Първоначалната информация бе, че Пловдивска област ще има право да обяви прием за 215 паралелки. Това е с 4 по-малко от миналата година и ограничава възможностите за резерв. Вчера обаче зам.-министърът на образованието Таня Михайлова обяви, че бройката се увеличава с още 6 паралелки, т.е. 221. МОН отпуска 6 повече по настояване на началника на Регионалното управление по образование Иванка Киркова. Михайлова бе в Пловдив на заседания на координационния център по Механизма за обхват на децата и учениците, подлежащи на задължително обучение.

Остава обаче в сила препоръката на МОН какви да са „квотите” – 54% от приетите осмокласници да са в техническа или IT  специалност, а 60 на сто в професионална паралелка и професионална гимназия.

„Смисълът да задаваме рамка и да променяме регламента е с оглед на потребноситите на региона. Смятам, че ще има баланс. Нашата идея е да няма толкова  закриване на...


Виж цялата новина тук: У4а в Пловдив

Автор: Деляна Лукова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: