Новини


4Дек2019

МОН мисли върху тест по всички предмети в десети клас

Просветното министерство обмисля въвеждането на тест, в който ще бъдат включени въпроси по всички предмети. Той ще бъде за учениците в 10-ти клас, сподели образователният министър Красимир Вълчев след представянето на резултатите от международното изследване PISA, пише "Монитор".

„Не сме мислили за промяна в закона, по скоро сме обсъждали идеята за интегрален тест, но все още не сме взели решение. В него ще има въпроси от всички области. Меренето на умения изисква по-голяма интердисциплинарност и свързаност“, заяви министърът. Според Вълчев изпитните формати у нас трябва да се приближат до тези на PISA, тъй като целта е изпитните формати да мерят умения. Той даде за пример работодателите, които споделили, че за тях е важно бъдещите им служители да имат комуникационни умения, които липсвали сега. Според Вълчев учителите преподавали само това, което щели да изпитват учениците, които от своя страна рядко имали мотивация да четата по теми, на които нямало да полагат тестове. Тазгодишните десетокласници пък са първите, които ще положат задължителна матура по български език и литература и математика, с тях те ще завършат първи гимназиален етап.

За въвеждането на интегрален тест на принципа на SAT или TOEFL вместо изпити за назубрени уроци в 10-ти клас се заговори още през март тази година. Тогава идеята се появи от страна на учителите по време на форум в Силистра, в която взеха Вълчев и председателят на парламентарната образователна комисия Милена Дамянова. Тогава тя уточни, че подобен тест би показал дали...

 

Виж цялата новина тук: actualno.com

Автор: Румен Скрински

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: