Новини


22Яну2015

Метрото влезе в буквара

Преди да стигне до „Овча купел“ софийското метро мина през ... буквара на първокласниците. Това обаче не е заслуга на  „къртицата“, на която й предстои да копае третия метродиаметър от „Овча купел“ до ж.к. „Васил Левски“,  а на автора на „Просвета“, поета Владимир Попов. Метрото заслужено получава своето място в любимото букварче на десетки хиляди деца. В урока за подземната железница децата научават значението и на други важни думи – тунел, влак, релси, перон, вагон. 

Така нареченият „червен“ /заради корицата/ буквар на „Просвета“ е единственият от сега използваните в училище, който за новата 2015-2016 година ще има ново, допълнено и преработено издание, одобрено със заповед на МОН. Осъвременяването на учебниците се налага от простата житейска логика – първите издания на днес действащите буквари са от 2002 г., а оттогава досега животът и действителността се променят с бързи темпове.

В новия вариант на „червения буквар“ авторите са прибавили нови художествени и занимателни текстове за четене, нови подходи, възпитателно съдържание и актуални за бита на детето места, явления и предмети. Една от основните промени е включването на 6 нови упражнителни урока, единият от които е този за столичното метро.

Заедно с увеличаването на спирките на метрото първокласникът вместо да „препуска“ из учебния материал, по-често ще се спира и ще затвърждава наученото. Улеснено е четенето, благодарение на ново графично обозначаване на сричките, звуковите и буквените модели.  

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: