Новини


28Сеп2022

Мария Гайдарова: 10 450 ученици в дуална форма на обучение м.г.

24 млн. лв. са предвидени по програма "Наука и образование за интелигентен разтеж", каза зам.-министърът на образованието на Национална среща за иновации

През 2021/2022 година учениците в дуалната форма на обучение у нас са 10 450, каза заместник-министърът на образованието и науката Мария Гайдарова на националната среща за иновации в дуалното обучение.

Форумът се организира днес от Фондацията за модерно образование и от Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост .

Чрез два проекта през 2015 г. беше поставено началото на дуалното обучение в България. Първият е ДОМИНО, който е по българо-швейцарската програма за сътрудничество за въвеждане на принципите на дуалното обучение в българската образователна система. Другият проект за дуално обучение у нас е на Стопанската камара в Австрия и благодаря за това партньорство, което е започнало съвместно с Министерството на образованието и науката , каза Гайдарова.

През 2016 г. 353 са учениците от осми до 12-и клас, които са в дуална форма на обучение у нас. Всяка година броят им се увеличава с между 1000 и 2000 ученици, като през 2021/2022 година учениците са 10 450, каза заместник-министър Гайдарова.

Тя отбеляза, че нормативната подкрепа на МОН в целия този период е била решаваща, защото е трябвало да се осигурят тези нормативни промени, за да се случва по правилния и законосъобразен начин дуалното обучение. Направени са промени в Закона за предучилищното и училищното образование, където вече е дефинирано обучението чрез работа и дуалната система на обучение, като форма за обучение на учениците, заедно с дневната, вечерната и други форми на обучение, които са били традиционни.

Законът за професионалното образование и обучение регламентира условията и реда за осъществяване на обучението чрез работа, а Наредба 1 в системата на средното образование също е в процес на актуализация. От миналата година въведохме и специфични допълнителни възможности за провеждане на държавния зрелостен изпит, който стана и задължителен. Утвърдена беше и програма за обучение на наставниците, за да придобият те основните педагогически и психологически знания, и умения за работа с обучаваните ученици. Има изменения и в Кодекса на труда, свързани с уреждането на условията за сключване на трудови договори при дуалната система на обучение. Има и стимули за учениците от дуалното обучение, които от осми до десети клас имат осигурени стипендии, а в 11-и и 12-и клас, когато започнат обучение в реална работна среда, имат възможност, чрез трудови договори, да получават заплащане от конкретния работодател, обясни заместник-министърът на образованието.

Мария Гайдарова каза, че за подкрепата за дуалното обучение, която е по Оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж", има финансиране от общо 24 млн. лв. Това са главно средства от Европейския социален фонд, но има и средства от държавния ни бюджет. Целта на проекта е да се разшири обхватът на дуалната система на обучение в България, с повишаване на качеството на това професионално...

 

Виж цялата новина тук: 24 часа

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: