Новини


20Ное2018

Малки математици грабнаха бронза в Малайзия

С бронзови отличия се поздравиха в малайзийската столица Куала Лумпур българските участници в световното отборно състезание по математика Singa. В турнира участие взеха над 1000 момчета и момичета на възраст от 7 до 17-годишна възраст от 18 страни.  

Честа на България защитаваха по покана на организаторите от Сингапурската математическа асоциация второкласниците Мая Милойкова, Баян Елкин и Владимир Цаклев, които решаваха задачи от програмата за четвърти клас. И трите деца /Мая е от столичното 17-то СУ, а момчетата са от старозагорското ІІ-ОУ „Петко Р. Славейков“/ са от школата по математика при фондация „Миню Балкански“ в село Оряховица.

В индивидуалното състезание участниците трябваше да решат по 25 задачи за час, а при отборното времето е било едва 40 минути, коментира българският координатор Любомир Любенов. Наградите са били връчени късно вечерта в неделя, очаква се медалистите ни да се върнат в България със самолет на 20 ноември.

След състезанието Мая, Баян и Владо споделят, че вече се готвят за участие в световното състезание (WMI) през юли догодина, което ще бъде в японския град Фукоока. Квалификацията за този турнир е насрочена за средата на февруари в Стара Загора.

Няколкото поредни успехи на малките старозагорски математици през...

Виж цялата новина тук: Монитор

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: