Новини


26Авг2020

Купуват пречистватели на въздуха за училищата

Компютри и пречиствалите на въздуха ще бъдат закупени за училищата със средства от един от инструментите на ЕС, заяви образователният министър Красимир Вълчев пред БНТ. Той уточни, че оборудването ще се забави, тъй като е свързано с процедури по утвърждаване на средствата и закупуването на материалите.

„Няма образователна система, която да е напълно готова и напълно оборудвана. Няма нито едно училище, което да е технически оборудвано. Не можем да сме сигурни, че всяко дете ще има персонално устройство за работа или интернет свързаност", каза Вълчев.

У нас ще бъде приложена стратегията за невзаимодействие между паралелките. При по-малките обаче ще бъде за група паралелки. „Ако има болно дете, ще приемаме, че неговата среда на взаимодействие в съответната паралелка. По този начин ще имаме клъстерно разпространение.”, каза Вълчев. Правилата за училищата ще имат задължителни и избирателни мерки. Към първите влиза носенето на маски извън класната стая в общите помещения, където се смесват децата.

 „Другите страни са избрали сходни варианти. Някои имат три варианта на превключване, ние ще имам два – в реалната класна стая и обучение в електронна среда.”, каза още той. Превключването ще става при по-голяма заболеваемост на 1000 или 10 000 души в определена област или едно заразено с коронавирус дете в клас. При сезонните грипни вируси ще са по-занижени стойностите.

Образователният министър посочи, че очаква трудна година и е твърде вероятно да имаме сезонни грипни вируси и ще бъде причина да превключване в електронна среда. „Трябва да намерим баланс - да не прекъснем обучението и да запазим здравето на децата.”, каза Вълчев.

По думите му част от родители са притеснени, като 16% от тях...

 

Виж цялата новина тук: Монитор

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: