Новини


6Фев2019

Комисия в просветното министерство ще разглежда надплановия прием в гимназиите

Комисия от 7 души от Министерството на образованието и науката (МОН) ще разглежда случаите на надпланово приемане на ученици в гимназиите, а просветният министър ще има последната дума за преместването им. Това предвиждат изготвен от министерството проект на промени в наредбата за организация на дейностите в училищното образование, съобщи в. "Сега".

В момента не са единични случаите на надпланов прием в елитни гимназии чрез преместване или др.

Едно от планираните нови изисквания за преместване на ученици в пети, осми или единадесети клас е свързано с бала им - успехът на учениците трябва да е "такъв, че се формира бал, по-голям или равен на минималния бал за приемане в съответната паралелка според определеното балообразуване в годината на кандидатстване за местата, определени с държавния и допълнителния държавен план-прием".

Освен това учениците от пети до дванадесети клас занапред ще могат да се преместват в други училища над утвърдения (и допълнителен) държавен прием при още няколко условия - ако ученикът се е преместил в друго населено място, както и ако условията на физическата среда в приемащото училище позволяват това, т.е., ако то има капацитет да приеме съответния ученик.

Самите искания за преместване на ученици вече ще се разглеждат от специална комисия, определена от просветния министър. В нея ще се включват трима експерти от МОН, един представител на Държавната агенция за закрила на детето и трима представители на юридически лица, осъществяващи дейност в сферата на училищното образование. Едва след положително становище от комисията просветният министър ще може да издава решение за преместване на даден ученик.

Заради големия интерес към някои училища от МОН са решили да затегнат и правилата за преместване на по-малките ученици от първи до седми клас в друго училище над утвърдения план-прием. Новостите отново са свързани с условието да е налице промяна на постоянния или настоящия адрес на ученика в прилежащия район на училището, определен за учебната година на...

Виж цялата новина тук: Дневник

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: