Новини


6Дек2018

Комисия решава може ли ученик да смени школото си

Комисия ще определя дали един ученик ще може да смени училището, в което учи. По този начин ще се ограничат възможностите да се запишат деца над утвърдения план-прием чрез преместване. Това заяви образователният министър Красимир Вълчев по време на ресорната парламентарна комисия.

Преместването на ученици от едно в друго училище регламентирано в Наредба № 10 за организация на дейностите в училищното образование. Тя дава възможност да се запишат ученици над утвърдения прием по линия на преместванията с решение на началниците на Регионалните управления на образованието.

„Искаме да прецизираме нормативната уредба и да ограничим тези възможности. В момента тя е несъвършена, създали сме работна група и колегите дебатираха на първото заседание дали да се затвори възможността или да има строго регламентирани хипотези “, обясни Вълчев. Според обсъжданите премени в наредбата, които вероятно ще бъдат готови до януари, преместването на учениците вече няма да зависи от началниците на РУО-ата. „Това трябва да се решава не еднолично, а от комисия, в която поне половината души да бъдат хора, които не са в правоотношение с институциите – т.е. да има обществено начало в съставянето на комисията, както и експертно.“, каза още Вълчев.

Вълчев уточни, че най-вероятно ще бъдат определени случаите, в които едно дете може да смени училището, в което учи, с друго. „Не трябва да има възможност да се записва в училище с по-високи образователни резултати от това, от което е дошло. Защото това се използва много често като възможност да се запишат над плановия прием“, заяви той. Порази тази причина, че бъде ограничена възможността да се преместват ученици от училище с по - ниски резултати към такова с по – високи, обясни Вълчев. Ако се преместват в школо с по - ниско или сходни резултати...

Виж цялата новина тук: Монитор

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: