Новини


6Юли2022

Кой е българинът, който проектира изкуствен интелект, пишещ поезия

Вече ви разказвахме за 17-годишното българско момче от малкото доспатско село Барутин, когото наричат българския Стив Джобс. Става въпрос за Радостин Чолаков. Днес ще ви представим и една от гениалните му идеи, а именно – изкуствен интелект, който пише поезия. 

Идеята на проекта е да породи размисли у хората за възможностите на новите технологии.

“Ще има хора, които мислят, че е невъзможно компютъра да може да пише толкова добре! Ще има и такива, които смятат написаното за напълно безсмислено. И точно в това се изразява същността на нашия експеримент”.
Това се казва в първата публикация на Инстаграм профила izkustvo.ai. 
Повечето произведения на изкуствения интелект са с нотка на тъга и самота.

Създаването на творбите се случва след като софтуера „прочита“ и анализира десетки творби на извесни автори. Така той се научава да извлича най-доброто от тях, а после да създава уникално творчество. 

Припомняме, че създателят на този изкуствен интелект – Радо Чолаков, започва да се занимава с програмиране още на 9-годишна възраст.

Младежът споделя, че не твърди, че „изобретението“ му ще създава прекрасна поезия, но пък за сметка на това показва колко напреднали вече са технологиите и в същото време — че човешката креативност все още ги превъзхожда. С интерес ще очакваме и реакцията на читателите ни за представените творби в коментарите.

Припомняме, че Радостин Чолаков бе част от отбора на България на международното състезание Regeneron ISEF в Атланта през май тази година, където спечели втора награда. Радостин стои и зад звуковия прочит на електронните учебници на издателство Просвета...

 

Виж цялата новина тук: trendynews

Автор: Зорница Марчева

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: