Новини


9Юли2014

Клисарова узаконява корупция само за 10 дни

Проектът за изменение на Наредба №5 за оценяване и одобряване на учебници и учебни помагала връща българското образование в мрачните времена на комунизма, когато свободен пазар и честна конкуренция бяха забранени изрази. Той предвижда един учебник по предмет да се одобрява по възможно най-корупционната процедура, а времето за обсъждане на тази промяна е само 10 дни.

Въвеждането на един учебник по предмет от 1-ви до 7-ми клас ще се отрази на пазара така, както ако от едно състезание се извадят всички, които искат да участват, и се остави само този, който по мнението на министъра (тоест на управляващите в момента) трябва да спечели. Получава се състезание с един кон - куц, кьорав или без зъби - няма значение, той ще е печеливш. Поради тази причина единственият и неповторим учебник ще се избира с „конкурс за проект и процедура по договаряне без обявление при условията и по реда на Закона за обществените поръчки”. Това е най-дискредитираната процедура у нас, оспорвана многократно от европейските контролни органи.

Големият въпрос в проекта за наредба е големият въпрос от началото на това правителство - #КОЙ? В проекта не пише кой ще оценява, одобрява и отхвърля проектите за учебници - дали това ще са хора, които разбират от учебници, или хора, които разбират от нагласяване на обществени поръчки? Министърът ще сформира комисия чак след като избраният проект се е обсъждал по възможно най-широкия и най-некомпетентен начин - в интернет.

Освен че не отговаря на въпроса КОЙ проектът поражда и въпроса ЗАЩО? Защо в последните си дни това правителство иска да прави промяна, която ще осакати образованието на стотици хиляди български деца за години напред?

Възможността за надграждащи помагала означава, че те ще трябва да компенсират несъвършенствата на учебника, което ще ги направи по-скъпи. Родителите ще трябва да плащат за тях по 200 – 300 лв. на година, сочат предварителни оценки на Асоциация „Българска книга”.

И накрая - проектът на МОН противоречи на Решение № 707/02.06.2011 г. на Комисията за защита на конкуренцията. В него КЗК отправя ясна препоръка да отпадне ограничението от 3 учебника по предмет, защото то води до олигополна структура на пазара на учебници. Тоест, броят на учебниците не трябва да бъде ограничаван.

Да, отиващата си министърка Анелия Клисарова бърза. Но както знаем от читанките, бързата кучка слепи ги ражда. Впрочем същата тази бърза кучка не успя да направи дори една матура без грешка, та какво остава за няколко промени в наредба. Слава Богу, тя така и не намери време да пише закон.

Виж цялата новина тук: Преса

Автор: Георги Шарабов

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: