Новини


23Сеп2015

Как да учим бързо и лесно за отличен

Иновативни помагала правят историята и географията разбираеми и интересни

Как да уча по-бързо, да помня по-лесно и да изкарвам отлични оценки? Няма ученик, който да не си задава този въпрос. Сега действащата учебна програма е изключително натоварена. Затова е важно ученето да не бъде досадно задължение, а интересно занимание.

Обикновено учениците, а и техните родители, възприемат историята като един от най-сложните предмети, защото трябва да се наизустяват десетки дати, събития, периоди. По тази причина не са малко тези, които се отказват от матура по история или да кандидатстват в университета с нея. А оценката от зрелостния изпит по този предмет служи като вход за много висши учебни заведения у нас и е добър вариант за продължаване на образованието.

Историята може да бъде не просто задължителен предмет, а и занимателно пътуване в миналото, където срещаш и опознаваш различни светове и цивилизации.

Издателство „Просвета” предлага точно такъв подход в поредицата от учебни помагала „Работни листове по история и цивилизация”. Това са три отделни книжки, предназначени за 9., 10. и 11.клас. Автори са Екатерина Михайлова, Мария Бенова и Нели Геновска.

Уникалното в тези издания е иновативното представяне на информацията, така че да не е сложна и скучна, а приятна и достъпна. Упражненията развиват самостоятелното мислене, провокират ученика да разбира миналото, като сам тълкува и сравнява исторически източници, изображения, паметници.

Работните листове предлагат забавна разходка в различни страни и епохи - по снимки ученикът научава каква е разликата между православните и католическите паметници, кой обект за какво е служил, как да разпознава различни обществени групи. Включени са откъси от литературни произведения, които онагледяват важни исторически събития. Поместени са откъси от паметни речи на световни лидери от миналото, илюстрирани с техни снимки.

Помагалата за 9., 10., 11. клас следват учебния материал и са съобразени с изискванията на Министерството на образованието на науката (МОН). Книжката за 9. клас включва 18 работни листа с различни по сложност задачи. Помагалото за 10. клас съдържа 21 работни листа с различен обем. Всеки от тях комбинира три въпроса с избираем отговор и задачи за работа с писмени източници, исторически карти и схеми.

Книжката за 11. клас е още по-богата - в нея има 22 работни листа, посветени на българската история. Може да се използва за задължителна, задължителноизбираема и профилирана подготовка, както и за самостоятелна работа. Помагалата за 10 и 11. клас съдържат въпроси за матурата по история, така че с тях може да се тренира и за зрелостния изпит.

Поредицата “Работни листове по история и цивилизация” е полезна не само за ученика, но и за учителя. Към книжките има безплатни ръководства, които преподавателите могат да изтеглят от електронната книжарница на “Просвета” на www.e-uchebnik.bg. За целта трябва да си направят регистрация, като в категорията потребител посочат своя статус - “учител” или “директор”, а после да ги потърсят в “безплатни ресурси”.

“Стъпка по стъпка” е друга иновативна поредица за перфектна подготовка не само за часовете по история, но и за олимпиади. Тя включва четири книжки, озаглавени “Тестови задачи по история и цивилизация”, предназначени за ученици от 5. до 8. клас. Авторите Илонка Желязкова и Магдалена Андреева са учители с богат педагогически опит, съставители са на тестове за външно оценяване и олимпиади.

Книжките обхващат различни исторически периоди според изучавания материал в съотвения клас. Всички те съдържат по 120 тестови задачи, повечето са със свободен отговор, а за това е нужно детето да мисли и анализира, да сравнява събития и личности.

“Просвета” предлага и друго полезно помагало за учениците от по-горния курс - “Тематични листове по география и икономика за 10. клас”. Книжката обхваща учебното съдържание, което се изучава в два класа - в 10. и 11. клас или в 11. и 12. клас (в зависимост от това дали детето е прието в училище след 7. или след 8. клас). За родителите това е много изгодно: първо, защото помагалото е на приемлива цена, и второ, защото на стойността на една книжка получават сборник с упражнения за две учебни години.

Помагалото се състои от 34 работни листа, които покриват задължителното учебно съдържание по география и икономика, одобрено от МОН. Всеки тематичен работен лист е с различен брой въпроси за географското положение, населението, стопанството и географските райони на България. Всичко това е поднесено по занимателен начин с много изображения, схеми, диаграми и пр. Ученикът сам трябва да определя местоположението на градове по карта, да попълва таблици и диаграми, да прави оценка на демокрафските проблеми, да прогнозира развитието на страната ни след 20 години. Най-голямото предимство на помагалото е, че обширният материал е даден в синтезиран вид. Преговаряйки с него, зрелостникът може да е спокоен, че си е припомнил най-важното и се е подготвил добре за изпита в училище и за матурата.

Ползите за учителите също са големи - тематичните работни листове са богат ресурс за работа в клас, чрез тях те имат възможност да проследяват нивото на подготовката на учениците си.

Математика за всеки ученик по всяка тема

До 30 септември „Просвета” ще пусне на пазара „Сборник задачи по математика за 8. клас. За всеки ученик. По всяка тема”.

Книжката съдържа близо 1400 задачи, които осмокласниците могат целогодишно да решават не само в часовете за задължителна и задължителноизбираема подготовка, но и вкъщи.

Задачите са подредени тематично и са разделени в три групи:

l Група А - затвърждават основни знания и умения;

l Група Б - за много добри и отлични знания;

l „За любознателните“ - за подготовка за състезания и олимпиади.

Сборникът предлага и два варианта на 24 теми за проверка на знанията, в последния раздел са дадени отговори, упътвания и примерни кратки решения на задачите.

Виж цялата новина тук: Животът днес

Автор: Гергана Петкова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: