Новини


13Юли2020

Излезе първото класиране след 7 клас

Учениците могат да проверят къде са приети в сайта на МОН

 

Общо 1206 ученици, като 1006 от тях в София не са класирани след провелото се първо класиране за прием в 8 клас.

Това обяви по време на брифинг Ваня Станчева, старши експерт в Регионалното управление на образованието. 

Тя добави, че 914 са свободните места след първо класиране.

А на първият етап на приема са класирани 9036 ученици.

Излезе първото класиране за прием на учениците в гимназиите в осми клас.

Седмокласниците могат да проверят къде са приети, като въведат входящ номер и код за достъп на интернет адреса: https://priem.mon.bg/, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката. 

Приетите ученици в първия етап на класирането ще се записват в гимназиите до 16 юли, включително. Тези ученици, които искат да участват във второто класиране, трябва да подадат заявление до 16 юли в училището, в което са приети.

Учениците, които не са приети по нито едно от желанията, автоматично участват във второто класиране.

Вторият етап на класирането за прием в гимназиите приключва до 20 юли 2020 година.

"Радвам се, че на първо класиране беше закрита само една паралелка, в която имаше класирано едно дете", каза още Станчева.

"Тази година е малко по-особена, затова може би и процентът на подадените заявления онлайн е 96%. 4% само от заявленията са подадени в училищни гнезда. 646 ученици от градове извън София са подали своите заявления за участие в класирането за паралелките в София град. Тази цифра не е чувствително различна от изминали учебни години. Традиционно около 600 ученици от други региони опитват да кандидатстват в София. Миналата година само, когато за първи път кандидатстването беше изцяло онлайн, имаше скок в тази цифра – бяха около 700. Голяма част от тях не се записаха, просто пробваха да видят как работи системата", добави тя.

"Най-много пъти е спомената в заявленията на учениците паралелката 22 СЕУ "Г. С. Раковски" профил чужди езици, английски с испански - 2310 пъти. Следва Първа английска езикова гимназия профил чужди езици, английски с испански – 2305 пъти. Друга паралелка на Първа английска езикова гимназия комбинацията английски с немски език е 2169 пъти. Паралелката испански с английски на 164 гимназия с преподаване на испански език е споменавана 2039 пъти. Също така и...

 

Виж цялата новина тук: VESTI.BG

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: