Новини


12Май2015

И замириса на нови книги

Хубавото време идва с аромат на нови книги. Традиционният пролетен базар на книгата наближава с обещания за рекорден брой участници и атрактивни отстъпки, твърдят организаторите от Асоциация „Българска книга” (АБК). Книжното изложение ще се състои от 19 до 24 май в Националния дворец на културата. То ще е отворено за посетители от 10:00 до 20:00 часа, а входът е свободен. 

Всяка година в събитието участват всички големи издателства, организират се много премиери, срещи, конкурси. Книгоманите могат да закупят най-новите заглавия на български и чужди автори, както и да намерят по-стари и редки заглавия на изгодни цени. Издателите предлагат атрактивни отстъпки, а възможността за автограф от някои автори превръща панаира в едно от най-чаканите събития от културния календар на столицата всяка пролет.

Освен художествена литература на панаира софиянци и гостите на столицата ще намерят и учебна литература. Както винаги, сред най-големите изложители е издателство „Просвета” - лидер в производството на учебници и учебни помагала. Тази година то ще бъде разположено на два щанда. Щанд № 113 (партер), който ще бъде посветен на книжните издания на „Просвета“, ще изненада посетителите с изцяло нов, модерен дизайн, конструкция и осветление. На щанд № 317 (етаж 3) можете да разгледате и всички електронни издания на „Просвета-Либри“.

Да се забавляваме и учим през лятото!

Щандът на „Просвета“ предлага голямо разнообразие за най-малките. С книжките „Рисувам стъпка по стъпка” децата на 4-5 и 6-7 години ще се научат лесно да рисуват животни, растения, хора и превозни средства. Поредиците „От точка до точка” и „Математически вълшебства” развиват фината моторика на децата в ранна възраст, като втората ги запознава и с числата до 15 по забавен начин - чрез оцветяване. За 6-7-годишните е поредицата „Весели картинни загадки”, където удоволствията са разделени в две части: за младите джентълмени е книжката „Футбол”, а за дамите - „Феи и елфи”. В тях оцветяването е придружено от загадки, упражнения за подреждане на картинки и за разсъждаване, които развиват концентрацията, наблюдателността и въображението на децата. 

За същата възрастова група (4-7 години) екип под ръководството на проф. Весела Гюрова разработи системата „АБВ☺Игри”. Тя съответства изцяло на програмата на Министерството на образованието и науката за предучилищна подготовка и предизвика сериозен интерес сред учители в цялата страна, които участваха в конкурс на „Просвета” за разработване на педагогически ситуации по нея. Всички тези издания са подходящи не само за занимания в детските градини, но и за упражнения у дома под ръководството на родител.

За първокласниците прекрасен подарък за края на учебната година са заглавията от поредицата „Четящите детективи. Рисувай с нас!”. Те са уникална комбинация от книжка за четене и книжка за рисуване, в които детето допълва илюстрациите въз основа на прочетения текст. Детективът му помага, като му поставя конкретни задачи. Историите в тях „Мимо учи за магьосник” и „Принцеса Ела търси приключения” са красиви и увлекателни и стимулират творчеството на децата.

Изключително забавна е и електронната игра Lettergetter, с която децата бързо и лесно ще започнат да изучават английски език. Чрез прекрасна анимация, упражнения, разработени като състезания, и перфектен звук тя запознава децата с английската азбука, с началната лексика, доброто произношение и правилното изписване на буквите.

За учениците, които през септември ще бъдат във 2. и 3. клас, издателството е подготвило най-новата поредица помагала за лятната ваканция „Вълшебно лято“. Тя предоставя прекрасни възможности за интересно и увлекателно затвърдяване на изученото в клас. Това са книжки с вълнуващи приключения, в чиито сюжети по лек и забавен начин е вплетен учебният материал за 1-ви клас и за 2-ри клас. Всяко упражнение е естествена част от приказна история и се възприема не като задачка за домашна работа, а като весело предизвикателство. Така през ваканцията децата могат неусетно да си припомнят или научат много неща, докато са главни герои в историите от книжката.

Чудесен подарък за дете до 4. клас е и „Моят първи речник“. Той е обновено и допълнено със съдействието на Института за български език към БАН издание на „Правописен и правоговорен речник” – ІІ – ІІІ клас, съставен от Тодорка Владимирова през 1984 г. Обновеното издание включва около 10 000 думи, които са проверени и извадени от сега действащите учебници от 1. до 4. клас. Правописът им е съобразен с новите правила в „Официалния правописен речник на българския език” на БАН. С него децата ще се научат да пишат правилно думи, които затрудняват и възрастните – например полилей, умърлушен, анцуг и др. В края са обособени приложения, съдържащи имената на някои често употребявани географски обекти – селища, държави, реки, морета и континенти, и на собствени имена на хора и литературни и културни герои, които затрудняват учениците при писане.

За по-големите „Просвета” ще представи на базара и най-новата система по английски език за гимназиалния етап FOR REAL. Тя предлага богат ресурс от допълнителни материали, интерактивни инструменти за класна и самостоятелна работа и изчерпателни уроци, изграждащи междупредметните връзки. Най-ценното предимство са специално написаните за системата уроци, посветени на традициите, обичаите, културата и географията на България, и изключително достъпната цена на системата.

На щанда на издателството ще получите също информация за електронните му учебници по всички предмети от 1. до 7. клас.

На щанд № 317 издателството е подготвило приятна изненада и за децата от 1. до 5. клас, които могат да изпробват новия образователен продукт „Маймунски приказки“ – компютърна игра, която учи на математика.

По традиция всички заглавия ще се предлагат с атрактивни отстъпки, а всеки, направил покупка на стойност над 10 лв., ще получи като подарък ваучер с намаление от 15% за последваща покупка от книжарниците на “Просвета” в София, както и на щанда на издателството на книжната борса. 

Всички издания на „Просвета“ ще намерите при представителите на издателството във всеки областен град в страната и в търговските обекти на издателството – виж www.prosveta.bg. 

Виж цялата новина тук: Животът днес

Автор: Гергана Петкова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: