Новини


21Юни2016

И най-слабите ученици с достъп до гимназия

Точки вместо оценки на изпита след седми клас

Всички ученици ще имат шанс да влезнат в гимназия през следващата учебна година, дори тези, които в момента не могат да изкарат и тройка.

Причината е, че точки ще заменят двойки, шестици и всички други оценки на изпитите за национално външно оценяване за седми клас. Това съобщи пред "Монитор" зам.-министърът на образованието Диян Стаматов.

Това на практика означава, че вече няма да има "двойки", нито пък моментално отпаднали от класирането. Именно такъв е случаят с настоящите двойкаджии. Дори и по-зле представилите се ученици ще имат шанса да учат например в паралелка за шивачи. В никакъв случай обаче това не означава, че те ще влизат в елитни гимназии, категоричен е зам. - министър Стаматов. Идеята е по този начин, от една страна, да се спасят професионалните гимназии, към които няма голям интерес, а от друга - децата да не се потискат още в седми клас и да им се лепи етикетът „двойкаджия“. Заместник-министър Стаматов обясни, че с точковата система, която е европейска практика, въведена в други държави, ще има по-голяма обективност при оценката на учениците, дори и при тези, които са изкарали сегашните двойки. В момента точките се ...

Виж цялата новина тук: Монитор

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: