Новини


11Ное2020

Гимназистите в София учат онлайн още две седмици

Обучението вкъщи на дневен ред и за прогимназията, градините остават отворени

 

  • По препоръка на джипито правят безплатни антигенни тестове в COVID зоните в поликлиниките
  • Фандъкова поздрави столичани, че спазват мерките

 

"Днес ще предложа на Оперативния щаб за борба с коронавируса гимназистите в София да останат на онлайн обучение още две седмици. След това обаче да започне поетапното завръщане на учениците в клас спрямо обстановката". Това съобщи кметът на града Йорданка Фандъкова, която провери готовността за откриване на диагностичен кабинет за граждани с грипоподобни симптоми в XI ДКЦ. Изграждането на COVID зони пред поликлините бе обявено преди дни от дни управляващите като поредна мярка за борба с пандемията у нас.

Ще се обсъди и на прогимназиален етап също да се учи онлайн, както и удължаването на мярката за затварянето на дискотеките и крайния час за работата на останалите заведения. Градоначалникът ще иска и мярката за забрана на посещение на непълнолетни в моловете без придружител, да продължи. Зелените коридори за пазаруване също ще останат.

За най-малките ученици и децата в детските градини няма да се обсъждат промени. "Министърът на образованието е дал възможността на всеки директор да може да въвежда различни форми на обучение при 20% заболели", припомни кметът.

Относно COVID зоните Фандъкова заяви, че днес ще бъдат открити в 11-то, 12-то и 17-то ДКЦ, съответно в районите "Възраждане", "Люлин" и "Оборище", а до края на седмицата ще се включат още седем. Очакванията е следващата седмица да се открият зони и в още три поликлиники. "Целта е да се намали натиска на пациенти към болниците, да помогнем на хората, да ги успокоим, да работим и заедно с личните лекари", каза кметът.

В кабинетите ще се преглеждат пациенти насочени от личните лекари, а по тяхна препоръка ще се правят и безплатни антигенни тестове. Хората без симптомни и препоръка на джипито ще трябва да заплащат тестовете. Работното време на зоните ще бъде определяно от...

 

Виж цялата новина тук: Монитор

Автор: Мария Нинова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: