Новини


19Дек2014

Гении търсят спонсори, за да носят медали на България

Благодарение на тях името на България се знае във всички точки на света. Въпреки че са още ученици. Те носят медали от всяко състезание, на което се явяват, а държавата обикновено се отчита с потупване по рамото. Тя плаща разходите само за олимпиадите, на които учениците от Софийската математическа гимназия /СМГ/ участват. За състезания обикновено се търсят спонсори, родителското настоятелство, а нерядко и средства от бюджета на самото училище. Успехите им са на всички. Проблемът как ще ги постигнат - само техен. А бюджетът, с който се обучават таланти, не се отличава от този на всяко друго училище.
Не всеки директор има подобен проблем - да не помни колко са наградите, донесени от учениците му, шегува се Антони Стоянов, директор на Софийската математическа гимназия. Призовете на училището, натрупани с годините, заемат цялото фоайе - и може би не са всичките. Част от бившите ученици също даряват медалите си за изложбата от призове. За жалост хората, които ги печелят, много често заминават за чужбина.
"Държавата финансира участието ни в олимпиади, но за да се представим достойно там, учениците ни трябва да се включват и в други състезания, да натрупат опит. Годишно успяваме да финансираме пътуването ни на пет-шест турнира. Добре би било обаче, ако успеем да изпратим ученици и на поне още два-три", разказва Стоянов. В момента училището търси средства за Жаутиковската олимпиада по математика, физика и информатика, която е едно от най-сериозните международни състезания, с престижа и качеството на основната международна олимпиада. Дори и журито е същото. "Готови сме да изпратим трима математици и по двама физици и информатици", разказва директорът. Дори и в момента на разговора ни тримата състезатели по математика правят контролно, свързано с подготовката им за състезанието. Въпреки че пари все още не са намерени. Другото състезание, за което школото доскоро търсеше спонсори, е в Харвард. От няколко дни обаче училището е ...

Виж цялата новина тук: Стандарт

Автор: Стела Стоянова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: