Новини


18Мар2015

Френската гимназия ще има нов учебен корпус и спортна зала

Преустройството на френската гимназия "Алфонс дьо Ламартин" в София ще бъде финансирано с европейски средства, съобщи столичният зам.-кмет по строителството Ирина Савина. На пресконференция във вторник тя обяви, че София ще кандидатства с 24 проекта за финансиране на образователна инфраструктура по оперативна програма "Региони в растеж" 2014 - 2020 г. Проекти по "Регионална образователна инфраструктура" ще започнат да се събират от 30 март 2015 г.
Общината планира ремонтът на френската гимназия да започне в края на тази или началото на следващата година и по първоначални изчисления той ще струва близо 5 млн. лв. По принцип периодът за изпълнение на такива проекти е между две и три години, така че очакваме през 2018 г. учениците да могат да започнат учебния процес в новата сграда, уточни Савина.
В проекта, разработен от арх. Николай Нягулов, е предвиденото изграждането на нов учебен корпус с шест класни стаи и три специализирани кабинета, както и построяването на спортна зала. Учениците ще имат и нови зали за фитнес и тенис на маса, библиотека, оборудвана с мултимедия, и спортни игрища на открито. В новата четириетажна сграда се предвижда използването на енергийно ефективни технологии. Арх. Нягулов обяви, че в плана са заложени едни от най-съвременните системи за топлоизолации, осветление и отопление на новите пристройки. Връзката между новата част и настоящата сграда бъде осъществена чрез преустройство на съществуващото стълбище, ще има и асансьор.
Проектът включва и втори етап, в който да ...

Виж цялата новина тук: Капитал

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: