Новини


15Мар2016

Френска връзка

Рано или късно, всеки родител стига до въпроса: Какъв език да учи детето ми? За английския е ясно - той вече е придобил статут на задължителен, предлага се в детски градини, в началните училища и в гимназиите. Но с напредване на детето нагоре по образователната стълбица трябва да се мисли и за университет, за висше образование, което да осигури добра работа. Тогава родителите, които искат детето им да продължи да учи в чужбина, трябва да преценят кой език ще им осигури по-добри възможности.

Франция е сред държавите, предпочитани от българските кандидат-студенти, а изучаването на френски език има стари традиции у нас. Да не забравяме и факта, че България е пълноправен член на Франкофонската общност от 1993 г. Издателство „Просвета“ предлага учебни системи и помагала по френски език за гимназисти, които потапят учениците в пъстротата и културата на франкофонския свят. С тях те проговарят един съвременен френски език, който спокойно могат да използват както в университета, така и извън него.

 

RALLYE

Системата Rallye на издателство „Просвета” използва съвременни ефективни подходи и стратегии в обучението по чужд език. Тя е предназначена за гимназии с интензивно изучаване на френски език. С нея учениците усвояват бързо, задълбочено и с удоволствие съдържанието, предвидено в учебната програма - със скорост, която отговаря на името на системата. Но най-важният резултат е, че децата започват да общуват свободно и си служат творчески с френския език още докато правят своите първи самостоятелни стъпки в неговото използване.

Rallye помага чуждият език да се превърне от цел в средство за общуване и познание. С нея учениците се чувстват уверени, че са придобили трайни знания. Комуникативният подход, интерактивните дейности и богатството на лексикални рубрики им позволяват лесно да възприемат и осмислят различни видове текстове.

 

ENVOLS

Най-новият учебен комплект по френски език на „Просвета“ е ENVOLS. Langue.Literature. Culture. Той е предназначен за обучение по френски език в 11. клас на профилираните гимназии и е продължение на учебниците от системата Rallye. Състои се от учебник, учебна тетрадка, аудиофайлове и книга за учителя. Той обезпечава последния етап от обучението по френски език в езиковите гимназии и паралелки в страната.

Обучението по френски език за 11. и 12. клас се осъществява и на основата на литературни текстове. Учебникът е съобразен с учебната програма на МОН, с Общата европейска езикова  рамка за покриване на равнище В2, със спецификата на билингвалното обучение в България, с формата на зрелостния изпит по френски език и не на последно място – с интересите и очакванията на гимназистите.

Този учебник неизбежно се свързва с учебника за 12. клас, защото през тези две години, чрез френската литература и култура се учи, разсъждава и пише за настоящето и връзката му с миналото.

Профилираното обучение по френски език в 11. клас (както и в 12. клас, с който се разглеждат като два етапа от едно цяло) е насочено към разширяване и обогатяване на основни знания и умения. Чрез Envols се обогатяват знанията за литературните течения, за литературните похвати. Използваните в учебника подходи усъвършенстват уменията за анализ, сравнение и синтез.

В учебника са представени френски писатели и мислители от втората половина на ХХ век до наши дни (Пол Верлен, Шарл Бодлер, Симон дьо Бовоар, Александър Дюма, Пол Елюар, Южен Йонеско, Алфонс дьо Ламартин, Жан дьо ла Фонтен, Антоан дьо Сент-Екзюпери и др.), които са любими на много поколения читатели по цял свят.

За първи път в  българските учебници по френска литература писателите са обединени по теми.  Този подход дава широки възможности за работа според нивото на владеене на езика, според нагласата на учениците и на учителя и според предпочитанията им. Той дава повече свобода  при съприкосновението с литературния текст.

В началото на учебника има кратко представяне на френската литературна и културна история през вековете.  Накрая има две приложения: биографиите на изучаваните писатели и литературни термини, необходими за работата с литературен текст.

 

250 УПРАЖНЕНИЯ ПО ФРЕНСКИ ЕЗИК

„250 упражнения по френски език“ е помагало на „Просвета“ в две части – за нива А1 и А2 и В1 и В2. Включените в него упражнения, дейности и задачи имат за цел да стимулират творческото мислене и изразяване на учениците на френски език. Те са съобразено с материала, предвиден в учебната програма на МОН и в Европейската езикова рамка за съответните езикови нива и поднасят интересна и актуална социокултурна информация за франкофонския свят. В първата част на помагалото всеки раздел включва илюстративна таблица, тренировъчни упражнения и обобщителни упражнения. Освен това учениците разполагат с 10 текста за четене с разбиране, 10 теми за създаване на писмен текст и ключ с верните отговори.

„250 упражнения по френски език“ е предназначено както за работа в клас или в група под ръководството на преподавател, така и за самостоятелна работа. То е ценен помощник за учениците, изучаващи френски език в профилираните и професионалните гимназии, за студенти, за всички, които желаят да разширят и задълбочат езиковите си знания и умения. Подходящо е  при подготовка за успешно полагане на зрелостния изпит по френски език и на различни сертификационни изпити.

 

Всички издания на „Просвета” ще намерите при представителите на издателството във всеки областен град в страната и в търговските обекти – виж www.prosveta.bg. Електронни учебници поръчайте от www.e-uchebnik.bg. Книжни учебници може да поръчате и онлайн на www.e-uchebnik, www.store.bg, www.mobilis.bg, www.helikon.bg и www.ciela.bg.

Автор: Гергана Петкова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: