Новини


4Ное2019

Финансови бонуси за училищата с диалог с родителите

По-високи стипендии за учениците от защитените специалности

Училищата, които водят добър диалог с родителите, ще получават допълнителни финансови стимули. Това ще бъде възможно по нова национална програма на просветното министерство, съобщи ресорният министър Красимир Вълчев по време на представянето на резултати от изследването на Асоциация Родители „Първоначално картографиране на социалната среда в училище и на взаимоотношенията между училище и родители“.

„Ще намерим средства, с които да направим национална програма за насърчаване на добрите училищни политики за взаимодействие с родителите. По този начин ще провокираме училищата.“, заяви Вълчев. По думите му над 2/3 от родителите са с нагласата да подкрепят учителите и това трябва да се използва като предпоставка за разговори на тема възпитание и дисциплина.

Пълният списък с националните програми на МОН за 2020-а ще бъде представен през февруари. За тях ще бъдат заделени с 40 млн. лв. повече спрямо тази година, каза Вълчев. Освен новите национални програми, ще има нови модули във вече стартиралите. „Ще надградим националната програма за модернизация на професионалното образование, като бъдат включени и неспециализираните училища, ако те обучават в специалности, в които се подготвят кадри за професии с очакван недостиг“, разясни министърът.

Догодина 50 млн. лв. повече ще бъдат предвидени и за университетите. От тях около 10 млн. лв. ще бъдат за национални програми, които да стимулират висшите училища да правят определени политики. „Най-вероятно едната програма ще бъде насочена към професионалните направления, които произвеждат учители - както педагогическите, така и математическите и хуманитарните, които имат допълнителен педагогически профил. Университетите ще могат да променят учебните си планове, за да отговорят на предизвикателства пред системата.“, уточни Вълчев. Идеята е с новите програми да се съчетава квалификация по повече дисциплини или едновременно по специална педагогика и ресурсни учители.

Провокирането на интерес към учене пък ще е един от приоритетите на МОН догодина. „Ще се опитаме да направим това с 20-те млн. лв., които имаме за обновяване на кабинети. Към тях ще прибавим и 4 млн. лв. които са условно нарочени за насърчаване на иновациите“, обясни начина на финансиране образователният министър. Тези средства ще бъдат използвани както за...

 

Виж цялата новина тук: Монитор

Автор: Стела Маринова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: