Новини


8Юни2018

Еврокомисията предлага: Всяко дете ще учи поне два чужди езика

Всяко европейско дете трябва да учи и да говори поне два езика извън майчиния си като част от нова инициатива на Европейската комисия. Това обясни зам. -министърът на образованието и науката Деница Сачева преди откриването на двудневното изнесено заседание на Комитета по образование към Съвета на ЕС, в което участват експерти от министерствата на образованието на всички държави от Европейския съюз.

„Идеята е да има възможност да се изучават езиците на всички държави членки. Тази тема е важна за нас, защото ще даде възможност българският да се учи във всички европейски държави. В момента английският е доминиращ, но в Европейската комисия има много дебати по отношение на езиците. Езиковото многообразие стана основна и важна тема. Това не е нещо, което ще затрудни българската образователна система, тъй като и в момента у нас се изучават 25 езика”, коментира Сачева. Според нея езиковото разнообразие ще доведе и до положителни резултати на пазара на труда, като се предостави възможност на хората да работят на повече места.

На форума във Варна ще бъде дискутирана и възможността за взаимното признаване на дипломи и на крайни резултати от обучението, като според Сачева целта на общоевропейските ангажименти не е да се уеднаквят системите на държавите от ЕС, а те да работят по еднакви цели. Основните са свързани с намаляване броя на отпадналите деца и повишаване на компетентностите им с акцент върху грамотността, математиката, науката, дигиталните технологии и предприемачеството, обясни Сачева.

Друга тема, която ще бъде засегната по време на заседание на Комитета, е за децата, които са в миграция. Зам.-министърът обясни, че идеята е държавите да започнат по-сериозен информационен обмен, тъй като в момента има малчугани, които пътуват със своите родители. Така те се местят от държава в държава и остават необхванати от нито една от образователните системи. Сачева уточни, че българското председателство е поставило този проблем на общоевропейско ниво и сега предстои да се направи изследване колко деца са засегнати от него...

 

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: