Новини


12Юли2014

Един за всички

Когато министърът на образованието и науката Анелия Клисарова подхвърли преди време идеята за един учебник по всеки предмет, като че ли всички я приеха на шега и никой не вярваше, че може да стане факт. В края на миналата седмица обаче на сайта на министерството изненадващо се появи проект за изменение и допълнение на наредбата за оценяване и одобряване на учебници и учебни помагала. Той предвижда държавата да избере един учебник след конкурс за проект по договаряне без обявление по Закона за обществените поръчки. Промените засягат класовете до гимназията, за които учебниците се купуват от държавата, а за да бъдат приети, е нужно само решение на министъра на образованието.

Предложенията са разписани доста неясно, но накратко означават едно - от първи до осми клас учителите няма да имат право да изберат по кой учебник да преподават (в момента имат избор между три), а той ще им се спуска централно от министерството след спорна процедура на одобрение. Не е ясно кой точно ще избира проекта на учебник и по какви критерии. Тоест, ако през последните години българското образование е извървяло няколко малки крачки напред в посока училищна автономия и овластяване на преподавателите, приемането на тези промени ще го върнат много преди изходната позиция. И ще направят държавата монополист на един пазар, което досега се е доказало като изключително вредна практика. С което и ще влошат още повече качеството на българското образование.

Промени на изпроводяк

Според публичните изказвания на министър Клисарова основният мотив за въвеждането на един учебник в основното образование е, че "в момента държавата дава милиони левове за учебници, които отиват в частни издателства". Освен това по думите й се създават трудности при преместването на един ученик от едно в друго училище. Ако държавата поеме процеса, ще се спестят пари, учебниците ще се пишат предимно от учители, министерството ще може да променя съдържанието и ще се намали тежестта на ученическите раници, смята Анелия Клисарова. Първоначално тя обяви, че "учебниците трябва да бъдат отпечатвани в печатницата на МОН", под която се има предвид печатница "Образование и наука" ЕАД - самостоятелно търговско дружество, но с принципал образователното министерство. Впоследствие обаче в проекта за изменение на наредбата беше записано "възпроизвеждането и разпространяването на одобрения учебник се възлага от министъра на образованието и науката при условията и по реда на Закона за обществените поръчки".

Дори да оставим настрана очевидно абсурдните доводи (учениците ще носят точно толкова на брой учебници, колкото и сега, просто защото броят на предметите не се променя), и в другите няма голям смисъл. И в момента образователното министерство определя съдържанието на учебниците (както и техния шрифт, брой символи на тема и други детайли). По всеки предмет за всеки клас има конспект с теми и авторските колективи са доста ограничени при писането на учебниците. Ако иска промяна в съдържанието на учебниците, министерството може да реши въпроса, като осъвремени учебните програми - нещо, което екипите на последните правителства не успяха да постигнат. Цените на учебниците пък се определят с държавно постановление. При това положение не е ясно как ограничаването на избора би спестило пари - броят ученици и предмети пак ще е един и същ. Между другото икономията не би била и особено голяма - тази година държавата отдели 42 млн. лв. за покупка на нови учебници за учениците от 1 до 7 клас. Това се случва на три години и по груби сметки означава, че струва под 30 лв. на година на ученик. А авторските хонорари, срещу които министър Клисарова имаше популистки аргументи, по данни на издатели обикновено са между 10 и 15% от коричната цена и се изплащат само след реализирана продажба.

"Не би имало необходимост държавата да определя един или три учебника, ако има ...

Виж цялата новина тук: Капитал

Автор: Люба Йорданова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: