Новини


12Май2014

Думите „потисна“ и „въстание“ най-много затрудниха столичани

Думите „потисна“ и „въстание“ най-много затрудниха столичани, които тестваха своя правопис по време на поредната проява от кампанията „Бъди грамотен“ в Южния парк тази неделя. Почти всички смятаха, че е правилно да се пише „подтискам“ и „възстание“ и уверяваха, че така са го учили преди години в училище. Голяма част от хората сгрешиха и изписването на главни букви в примери като „Слънчев бряг“ и „Бъдни вечер“, като смятаха, че и втората дума е с главна буква.

Повечето от включилите се в теста смятаха, че е правилно да се напише „свясна“ вместо „свястна“. По-добре този път участниците се справиха със задачите, свързани с двойни съгласни. Сравнително по-малко от предишните тестове бяха  с неправилна употреба на двойно „н“ в думи като „откровена“.

От общо 2543 участници без грешка решиха тестовете си 248 души, които получиха награди. В надпреварата по български език се включиха деца и родители, както и семейства с представители от три поколения. Освен че провериха знанията си, хората получиха и безплатни консултации.

С най-добро представяне за пореден път се отличиха най-малките. Те показаха отлични знания и получиха най-много награди.

Поредната проява от кампанията „Бъди грамотен“, която Академика БГ организира от 2009 г., беше в чест на 11-и май, когато се чества паметта на св. св. Кирил и Методий.

В тазгодишния Пролетен правописен маратон от кампанията „Бъди грамотен“ освен София се включиха още Пловдив, Димитровград и Троян. През месец юли предстои проява във Варна.

Празникът на грамотността в столицата се реализира с подкрепата на Столична община, издателство „Просвета“ и народния представител и бивш заместник-министър на образованието, младежта и науката г-жа Милена Дамянова.

Виж цялата новина тук: Аkademika.bg

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: