Новини


30Окт2015

"ДРУГОСТТА" - ПРОЕКТ ПО ПРОГРАМА "ЕРАЗЪМ+", КЛЮЧОВА ДЕЙНОСТ 2 „СТРАТЕГИЧЕСКИ ПАРТНЬОРСТВА В УЧИЛИЩНОТО ОБРАЗОВАНИЕ“

"ДРУГОСТТА" - ПРОЕКТ НА ФОНДАЦИЯ "ПРОСВЕТА"

Защо Другостта?
Всеки човек е уникален, достоен и ценен колкото всеки друг, и има право да живее според своите вярвания, обичаи, практики и установени правила на поведение. Ние вярваме, че училищното образование може да играе ключова роля в преодоляването на исторически наслоените негативните нагласи към човешките различия.

Каква е нашата цел?
Участниците в проекта ще участват в дейности, чрез които ще станат по-отговорни граждани, които ценят многообразието и уважават различните; ще се научат да живеят в един свят, основан на сътрудничество, висока самооценка, почтеност и интеркултурна комуникация.

Интелектуални продукти
В рамките на проекта се предвижда разработването на Наръчник за учителя и Електронно помагало, състоящо се от атрактивни дигитални ресурси предназначени за учениците, които допълват предвидените дейности към всеки тематичен раздел, напр. анимационни филми, видео клипове, драматични спектакли, симулации и казуси които служат като база за дискусии, интерактивни упражнения и др.

_________________________________________________
_______________________________________________

За проекта:

Проектът „Другостта“ е насочен към развитие на хоризонтални умения като обществена и гражданска компетентност, културна осъзнатост и творчески изяви. Планираните дейности по проекта са свързани с обучението на учениците в дух на толерантност, в умения по-добре да изразяват и разбират различните гледни точки, в способности да преговарят и да създават отношения на доверие, както и да проявяват съпричастност и емпатия към другите.

Участниците в проекта ще участват в дейности, чрез които ще станат по-отговорни граждани, които ценят многообразието и уважават различните; ще се научат да живеят в един свят, основан на сътрудничество, висока самооценка, почтеност и интеркултурна комуникация.

Проектът ще съдейства за повишаване на възможностите за използване на новите технологии в процеса на обучение чрез разработването на Книга за учителя и Електронно помагало, състоящо се от атрактивни дигитални ресурси, предназначени за учениците, които допълват предвидените дейности към всеки тематичен раздел, напр. анимационни филми, видео клипове, драматични спектакли, симулации и казуси, които служат като база за дискусии, интерактивни упражнения и т.н.

Дейности:

• Изследване на начините, по който другостта е отразена в учебниците и учебните материали, и на отношението на учениците към различията;
• Разработване на програма за обучение за повишаване на чувствителността на учениците към различията;
• Международни събития за обучение на учители;
• Пилотиране на програмата за обучение през учебната 2016-2017 година;
• Използване на преработената програма за обучение през учебната 2017-2018 година.

Очаквани резултати:

• Проучване на нагласите на учениците и учителите към другостта;
• Доклад-анализ относно отражението на концепциите за различията в училищното образование;
• Книга за учителя – ръководство за обучителна програма за повишаване на чувствителността на учениците към различията и културните различия и на уменията за междукултурен диалог и активно участие;
• Електронни ресурси за повишаване на чувствителността на учениците към различията;
• Крактосрочни обучения на екипа на проекта (в Италия и Гърция);
• Пилотиране и обучение в училищата, които се включват в програмата.

__________________________________________________

Партньори

Обединението е създадено при отчитане на опита на партньорите по предмета на проекта и планираните дейности, както и значението на теми като уважение и зачитане на различието и многообразието в контекст, в който всички партньори са от страни, които са външни граници на ЕС.

Фондация „Просвета – София“
Фондация "Просвета - София" е неправителствена организация, oснована през 2007 г. като юридическо лице с нестопанска цел в обществена полза. Нейната мисия е да подкрепя модернизацията на българското образование и да работи за подобряване на качеството му. Тя подкрепя прилагането на водещи европейски и световни стандарти в българското училищно образование чрез различни инициативи.
Фондация "Просвета - София" има богат опит в провеждането на семинари с цел обучение и информираност. През осемте години от съществуването си фондацията е организирала над 250 семинара с учители по актуални проблеми, свързани с учебния процес в предучилищното образование и начален етап, както и прилагането на съвременни методически подходи в обучението по основни дисциплини, преподавани от 5-ти до 12-ти клас. Фондацията има опит в провеждането на семинари с различна тематична насоченост, вкл. свързани с прилагането на делегирани бюджети, с ефективни начини за създаване на работещи обществени съвети в училищата , с изграждане и подкрепа на доверие в държавните и общински училища сред местните общности и др.
Фондация "Просвета-София" е подизпълнител на Министерството на образованието и науката в България във връзка с реализирането на редица проекти по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", които са спечелени в оспорвани конкурсни процедури в р публични обществени поръчки.
Експертите и сътрудниците, с които работи фондацията, имат опит в обучението на учители и разработването на учебно съдържание за всички етапи на училищното образование, както и в създаването на сценарии за мултимедийни приложения, които се възлагат на външни изпълнители от мултимедийни компании.

Centro per lo Sviluppo Creativo “Danilo Dolci” (CSC) - Italy
ЦЕНТЪР ЗА КРЕАТИВНО РАЗВИТИЕ "ДАНИЛО ДОЛЧИ" е основан през 1952 г. и се ражда от опита и работата на Данило Долчи в Сицилия. Това е организация с нестопанска цел, която включва млади и възрастни хора и успешно работи повече от десет години основно в образователния сектор в сътрудничество с училища, университети, институции, асоциации и социални групи както на местно, така и на международно ниво.
Цели
• Да работи за култура на мир и ненасилие;
• Насърчаване на междукултурния диалог;
• Насърчаване на териториалното развитие чрез местни дейности;
• Подпомагане на младежта и образованието за възрастни чрез реципрочен майестичен подход (RMA) и други иновативни образователни методи;
• Повишаване информираността за живота и работата на Данило Долчи.
Дейности
• Инициативи с европейско и местно измерение за младежите и всички граждани, насочени към активно гражданство, социално приобщаване и иновации в образованието;
• Майестични лаборатории в училища, университети и др.;
• Провеждане на обучителни курсове;
• Културни и образователни дейности, популяризиращи живота и работата на Данило Долчи;

Center for non-formal education (Aenao) - Greece
Aenao има за цел:
• Да работи за подобряване на здравето на хората чрез създаване на мрежи и реализиране на проекти, базирани на методи от неформалното образование и методологията за учене чрез преживяване;
• Да развива общественото съзнание по отношение на здравето;
• Да информира обществото по въпроси, свързани с наука, култура, религия и образование;
• Да реализира национални и международни проекти в сътрудничество с надеждни партньори, с цел обмен на опит и добри практики;
• Да работи по програми и проекти, които насърчават социалното сближаване, защитават човешките права и допринасят за опазването на околната среда;
Създадените обучителни ресурси на Aenao в областта на популяризирането на здравето са признати от националните образователни органи като учебен материал и тяхното включване в учебната програма е препоръчанот от региоалните образователни власти.
Проектите Captain Cook и Crash бяха отличени като "най-добри практики" на национално ниво.


Polytechnic Institute of Santarém – Portugal
Политехническият институт в Сантарем е висше училище, което започва своята дейност през 1979 г. и се състои от следните факултети: Образование, Мениджмънт, Технологии, Здравеопазване, Спорт и Селско стопанство.
Факултет „Образование“ в Сантарем е създаден с указ № 513-T / 79 като един от факултетите на Политехническия институт в Сантарем и е институция на висшето образование, която развива следните дейности: обучение на студенти, научни изследвания, услуги в полза на обществото и сътрудничество с партньорски организации на местно и международно ниво във връзка с реализирането на дейности от общ интерес.
Във факултета понастоящем има 696 студенти, които се обучават в следните специалности: "Първи цикъл на основно образование", "Образование в детска възраст", "Социално образование", "Културна анимация" и "Образование насочено към местните общности", "Образование и комуникация", "Визуални изкуства и мултимедия".
Факултет „Образование“ също така се фокусира върху курсове за обучение, за да отговори на професионалните, гражданските и културните потребности в обществото като цяло. Ние насърчаваме иновативните практики за учители на всички образователни нива в различни области, напр. изкуства; ИКТ; Мултимедия, междукултурна комуникация и т.н.
Факултет „Образование“ – Сантарем има опит по програми Леонардо да Винчи, Еразъм+ и множество други европейски и национални програми. Училищната общност смята, че участието в програмите "Еразъм +" дава възможност за разработване на продукти и придобиване на опит, които разширяват хоризонтите, развиват ума и позволяват на участващите страни да станат истински европейски граждани с разбиране за други култури и образователни системи.

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: