Новини


14Ное2015

„Другостта“ – богатство и нови перспективи

„Другостта“ е нов международен проект, на който Фондация „Просвета – София“ е инициатор и координатор.  Фондацията е основана през 2007 г., като основната ѝ цел е подпомагането, модернизирането и подобряването на българското образование. Със своите инициативи тя подкрепя прилагането на водещи европейски и световни стандарти в българското училище.

В новото начинание, финансирано по ключова дейност 2 на Програма „Еразъм +“ , Фондация „Просвета – София“ ще работи в партньорство с три европейски организации, които имат голям опит в неформалното образование, човешки права, антидискриминация и толерантност към различията: CENTRO PER LO SVILUPPO CREATIVO DANILO DOLCI - Италия, AENAO - Гърция и INSTITUTO POLITECNICO DE SANTAREM – Португалия.

„Другостта“ е международен образователен проект, който ще бъде реализиран в държавите на партньорските организации. Целевата група са ученици в среден курс. Проектът има за цел да изследва и разшири познанията на учениците на възраст между 12 и 15 години относно разнообразието от култури, традиции и обичаи по света, да ги научи на толерантност, разбиране, уважение и зачитане на човешките права.

За постигането на целите си проектът ще разработи инструменти, които ще подпомогнат учителите в реализирането на различни дейности, имащи за цел да възпитат отворени към света, толерантни, уважаващи и ценящи многообразието, млади хора. Иновативен елемент е създаването на електронни ресурси, във формат на филми, видео клипове, симулационни интерактивни игри и др., които ще допълват помагалото за учителя.

Девет учители от всяка страна-партньор ще бъдат обучени за работа с тези ресурси през следващата учебна 2016/2017 г.

Първата среща на партньорите по проекта бе проведена на 29 и 30 октомври 2015 г. в София, България. Тя даде началото на обсъжданията по проекта. Бяха уточнени организационни и методологически аспекти и стъпките за осъществяване на основната дейност.

През следващите седмици във всяка от страните-партньори, в избрани от тях три училища, ще бъдат изследвани нагласите и отношението към „Другия“ от страна на учениците. На базата на проведеното проучване ще започне работата по изготвянето на помагалото за учителите, което ще бъде пилотирано в избранитe училищa през учебната 2016/2017 г.

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: