Новини


19Ное2021

Денков: Тестовете на учениците 5.-12. клас може да са с проба от носа, неясно е кога се връщат в клас

Гражданка попита министъра какво се прави с плюнките на децата. Не се използват за нищо друго, освен за изгаряне в инсинераторите за биологични отпадъци - увери министърът в интервю на живо с граждани

 

„Кога учениците от пети до дванадесети клас ще се върнат в клас? Защо ги дискриминирате?“; „В какви срокове ще бъдат доставени тестовете за тях?“; „Защо отваряте врата за частните училища да купуват сами тестове, а я затваряте пред останалите, които трябва да чакат държавата?“; „Какво се прави с плюнката на детето, след като бъде тествано?“; „Какво правим с държавните зрелостни изпити на 12. клас и външните оценявания на 7. Клас? Нека не забравяме, че 12 клас са първите, които завършват по новата учебна програма. Излязоха образци на ДЗИ-тата, но в учители все още не са получили никакви насоки за подготовката на зрелостниците. При въпроси от страна на учителите към експерти на РУО получават отговор: “Още нищо няма, каквото е обявено в сайта на МОН, това е.” Не смятате ли, че учениците от 7 и 12 клас не трябва да бъдат приоритети както 1-4 клас?“; „Ще има ли мандатност на училищните директори“.

Тези и още въпроси зададоха граждани на министъра на образованието и науката акад. Николай Денков в интервю в рамките на инициативата „Властта говори! Открито“. То се проведе на живо чрез Фейсбук страницата на Министерски съвет.

Поръчани са близо 3 милиона теста, които ще се разпределят в рамките на 24 часа след доставката им. До момента са влезли 851 000 – отвърна Денков на въпрос за 5.-12. клас и увери, че не дискриминира децата. За 1.-4. клас са осигурени тестове до края на следващата седмица, а средства има до Коледната ваканция. Сумата е малко над 15 милиона лева.

Тестовете за учениците от 5. до 12. клас обаче може да са с проба от носа, а не щадящите, които са на база плюнка, стана ясно от интервюто. И такъв вариант обсъждат екипите на здравното и образователното министерство. Учениците ще вземат пробите сами.

Изоставихме идеята общинските и държавните училища да купуват сами тестовете за учениците, за да върнат децата от дистанционно към присъствено обучение, преди държавата да е осигурила количества, каза министърът и обясни решението със съпротивата на директори и синдикати. Има и друг аргумент против идеята - ако всяко училище купува само тестове, ще плати в пъти повече, отколкото би струвало същото количество на държавата при централизиран търг.

Идеята се обсъждаше заради искане на частни училища, които имат възможност да купят тестове, но имат и законовото право да събират такси от родителите, каквото не е дадено на общинските и държавните училища. Ако беше дадено такова разрешение, това би поставило общинските и държавните училища в ситуацията връщането на децата в клас да зависи от бюджетите им. Частните училища все пак ще получат тази възможност, предстои излизането на заповед на министрите на образованието и здравеопазването.

На въпрос защо не се разрешава тестване вкъщи, а единствено в клас Денков отговори, че се изисква отчитането на резултатите да става в рамките на 15 до 30 минути след вземането на пробата. Освен това е необходимо прецизно тестване, а не про форма, защото противното би създало предпоставка да пламнат КОВИД огнища в училищата, а от това ще следва ново пълно затваряне.

Сега се разболяват над 1000 деца седмично. „Имаме деца в болничната система. Имаме деца, които губят живота си, за щастие – рядко, но се случва“, каза Денков.

„Никога не съм подкрепял задължителната ваксинация нито за учителите, нито за...

 

Виж цялата новина тук: OFFNews

Автор: Александра Маркарян

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: