Новини


7Дек2015

Децата ще учат повече до VII клас, после задължителните часове се свиват

Единствено учителите по спорт, езици и философия извоюваха отстъпки, става ясно от окончателния вариант на новия учебен план.

Учебната година ще бъде удължена с една седмица за първи клас и с по две седмици за четвърти и седми клас. В основната степен на образование (от I-VII клас) часовете по всички предмети се увеличават. В гимназията (VIII-XII клас) обаче повечето предмети са с орязани хорариуми, за да се освободи място в XI и XII клас за профилирана подготовка. Въвеждат се три нови предмета - компютърно моделиране от трети клас, технологии и предприемачество от първи клас и гражданско образование от XI клас. Това са част от окончателните разпоредби на наредбата за новите учебни планове, обнародвана вчера в "Държавен вестник" след близо триседмично закъснение. Випуските, които ще учат по новите планове, са тези, които ще постъпят в първи и пети клас през учебната 2016/2017 г.

Промените между първи и седми клас са в няколко посоки. Часовете за всички предмети се увеличават - например български език ще се учи 31 часа повече, математика - 20 часа повече, история и география - по 21 часа повече, човекът и обществото - 18 часа повече. Увеличението в доста случаи се "поема" от удължената учебна година - за първолаците от 31 на 32 седмици, за четвъртокласниците - от 32 на 34 седмици, и за седмокласниците - от 34 на 36 седмици. Има обаче и допълнително натоварване, което не се компенсира от по-дългата учебна година. Третокласниците например ще учат предмета човекът и обществото не по 1.5 часа на седмица, а по 2 часа седмично. Същото се отнася за четвъртокласниците, които занапред ще учат по 2 часа на седмица човекът и природата. Подобно е увеличението и при историята и географията в VII клас и при изобразително изкуство в VI клас.

Новост е въвеждането на предмета компютърно моделиране в III и IV клас съответно с по 32 и 34 часа годишно. Предметът околен свят, който в момента се изучава във втори клас, сега слиза и в първи, заменяйки роден край. Сегашните домашен бит и техника (I-IV клас) и домашна техника и икономика (V-VI клас) занапред пък "преминават" в технологии и предприемачество, като този предмет ще се учи и в седми клас. Противно на първоначалните намерения спортът между I и VII клас не само не се намалява, но дори се увеличава с 11 часа.

По-сериозните промени са в гимназиалното образование между VIII и XII клас. От сравнението с действащия сега план за профилираните гимназии след VII клас с интензивно изучаване на чужд език става ясно, че часовете по 10 предмета се ...

Виж цялата новина тук: Сега

Автор: Силвия Георгиева

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: