Новини


4Авг2014

Да отгледаш учител

Оказва се, че една диплома не е достатъчна, за да бъде назначен човек за учител. Столично училище въведе оригинален почин при подбора на бъдещите си кадри - като им иска документ за медицински преглед, удостоверяващ, че нямат психични проблеми. Нека за момент оставим настрани въпроса доколко е удачна подобна мярка, защото тя в някаква степен е и дискриминационна. Но всъщност тя е индикатор и за още нещо - за начина, по който в момента образователната ни система подбира кадрите си.

За това какво знае за тях и как се грижи за онези, които са "прегрели" от напрежението в класните стаи, от унизителното отношение, изразяващо се и в онова, което държавата им плаща.

В момента няма нито регистър на педагозите, нито критерии, по които те да бъдат назначавани в класните стаи. Всяка година, поне в столичните училища, на обявените конкурси за свободни учителски места се явяват по петдесетина кандидати. Понякога и по сто. Ясно е, че няма как от тях да се отсеят хората, които действително са в състояние не просто да преседят в класната стая определен брой часове, преповтаряйки написаното в учебника, а действително да извадят най-доброто, заложено у децата.

Впрочем тъкмо това е в основата на английската дума за образование, която идва от латинското educere - "да изведеш онова, което го има". Българското образование обаче не си позволява лукса да върши подобно нещо - и нерядко дори отблъсква от класната стая хората, които са способни да го правят. Защото те невинаги отговарят на формални критерии като участие в обучения и клас-квалификации, които са толкова значими при подбора на учители в много от училищата. Преподавател с пет квалификационни курса, дори ако са били по протокол и чайна церемония, има по-големи шансове да получи одобрение, отколкото такъв, който работи на ръба на правилата, но пък постига резултати. За да бъде избран той, трябва самият ...

А в същото време липсват съвсем ясни и обективни критерии, по които преподавателите могат да бъдат откроявани - например успехът на випуска

Виж цялата новина тук: Стандарт

Автор: Стела Стоянова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: