Новини


18Май2015

Българчета в състезание с 1700 таланти: Приз за млади учени

Български ученици се наредиха в първите редици на тазгодишните призьори на “Интел International Science and Engineering Fair (ISEF). Това е най-голямото световно състезание за млади учени.

Четири пъти в залата в конгресния център в Питсбърг, САЩ, се чу името на България. Учениците Васил Василев, Марин Шаламанов, Георги Матеин, Петър Гайдаров и Христо Стоянов се състезаваха с 1700 свои колеги и връстници от 75 държави от цял свят.

Всеки от кандидатите е минал през щателен предварителен потбор, а на самото състезание - и през цедката на журитата в различните категории от напреварата. Въпреки че става дума за ученици, Интел ISEF приема професионални и високостойностни научни проекти. Наградният фонд е почти 5 млн. долара, разпределени под формата на различни парични отличия и стипендии. “Самият факт, че си участвал тук, отваря после много врати”, обясни наставникът и ръководител на българския отбор Константин Делчев. По време на състезанието младите учени сами представят и защитават проектите си пред научното жури, участват в симпозиуми и дори има ден на отворените врати за гражданите и учениците от Питсбърг, които бяха не по-малко любопитни да се запознаят с проектите на младежите.

Проектът на Васил и Марин, които са последен клас в Националната природо-математическа гимнация в София, е съвместен и най-общо казано е за компютърен анализ как да се печели от валутните борси. Проектът на Петър, който е ...

Виж цялата новина тук: Труд

Автор: Анета Петкова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: