Новини


22Юни2021

Будният габровски дух в Националния музей на образованието

Ако и днес габровци удивляват с находчивост и размах в общополезните и повдигащи духа дейности, то не е случайно. Това е град с традиции в предприемачеството, образованието и културата. Тъкмо в Габрово през 1835 г. с дарения на родолюбивите и заможни габровци Васил Априлов, Никола Палаузов, Васил Рашеев и други, е открито първото българско светско училище по модела Бел-Ланкастър. Още под османска власт, през 1872 г., училището прераства в гимназия – първата пълна гимназия по българските земи, която от 1889 г. носи името на благодетеля Васил Априлов.

Днес в една от сградите на Националната „Априловска гимназия“ се помещава Националният музей на образованието. Съседството е благоприятно и за музея, и за учениците, които винаги могат да открият нещо ново или да получат помощ от уредниците, разказва директорката на музея Любка Тинчева.

Неотдавна в залите на музеяполучиха наградите си учениците, отличени в третия общински конкурс „Габровските училища – история, патрони, дарители“, създаден по идея и с финансовата подкрепа на д-р Елена Сърбинова, потомка на Рашеевия род.

По време на майските празници в Габрово музеят се включи в Нощта на музеите с богата и оригинална програма със загадки, възстановки и игри за посетители от всички възрасти. В едно от забавните предизвикателства габровци са поканени да изобразят чрез карикатура ситуации от дистанционното обучение, а произведенията ще бъдат показани в Европейската нощ на музеите на 3 юли. Сред особено интересните експозиции е сбирката от учебни уреди и апарати по физика, която е изложена за показ и демонстрации благодарение на проекта „Физика в музея с Нютон и Тео“. Някои от уредите са запазени от първия у нас кабинет по физика, открит в Габровската гимназия през 1872 г. Още за музея и за духа на габровци чуйте в звуковия файл: bnr.bg/hristobotev/post/101485743

 

Виж цялата новина тук: БНР

Автор: Венета Гаврилова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: