Новини


30Апр2014

Бизнесът недоволен от висшето ни образование

България е на последно място по качество на академичното образование в Централна и Източна Европа, по качество на професионалното образование сме предпоследни, а по наличност на специализирана работна ръка - също предпоследни.

Това сочат резултатите от представената днес анкета на Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) за бизнес средата в България през 2013 г. Тя е направена през февруари 2014 г. сред 99 фирми у нас - 77 малки и средни и 23 големи предприятия. Резултатите за България бяха представени и в сравнение с анкетите в още 15 държави от Централна и Източна Европа (ЦИЕ). Участниците са били общо 1435.

Сравнението показва, че страната ни остава на първо място в ЦИЕ по цена на работната сила. България е най-евтина за бизнес, всички останали са по-скъпи от нас, отбеляза Митко Василев, главен управител на Камарата.

По качество на академичното образование България е последна, заемайки 16-ото място, а по качество на професионалното образование сме на предпоследното 15-о място.

"Ние пледираме за въвеждането на елементи на дуалното обучение от германската образователна система", заяви Василев. Проект за въвеждането на дуалното обучение в България имаше и по времето на ГЕРБ, но смяната на властта попречи на приемането му, сега правителството също планира въвеждането му. При дуалното обучение гимназистите в професионалните училища имат възможност едновременно да учат и да упражняват съответната професия в практиката, чрез стажове.

Според данните ... 

Виж цялата новина тук: OFFNEWS

Автор: Александра Маркарян

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: