Новини


12Май2016

Бивши министри представиха „Авангардният политик“

Двама бивши министри представиха книгата „Авангардният политик. Лидери за нова епоха“ от проф. Йезекил Дрор, издание на „Просвета”, в зала 19 на Квадрат 500 на Националната галерия. Проф. Тодор Танев, доскорошен министър на образованието и науката, и Соломон Паси, министър на външните работи в кабинета на Симеон Сакскобургготски, похвалиха великолепния превод на Невена Алексиева. А за корицата на художника Веселин Праматаров бе цитирано мнението на самия автор, според когото тя е „изключителна”.

Проф. Танев представи книгата под формата на въображаемо интервю с нейния автор, като изтъкна работата му на съветник в няколко израелски и чуждестранни правителства и констатациите му за съвременното управление на човечеството и за морала в политиката. Подробно бе засегната идеята на Дрор, че е необходимо ново глобално управление на базата на Конституция на човечеството и нов тип лидери, които той нарича „авангардни политици”.

„В книгата си проф. Дрор всъщност констатира, че има дефект на демокрацията. Още през 1947 г. Уинстън Чърчил казва, че демокрацията е много несъвършен политически инструмент,  но за съжаление нищо по-добро не е измислено до момента“, сподели Соломон Паси пред аудиторията в „Квадрат 500“. 

„Какво днес е по-различно от това, което е била през 1947 г. – попита той и сам даде отговор. – Голямата разлика между 1947 и 2016 година е в скоростта и паметта на компютрите, с които разполага човечеството. А това, към което светът се стреми, е електронно управление на държавите.”

Йезекил Дрор е магистър по право от Еврейския университет в Йерусалим и доктор на юридическите науки от Харвард.  Дълги години преподава политически науки и публична администрация в Еврейския университет. Управлявал е и Отдела за стратегически изследвания на Института за международни отношения „Дейвис”. От 1968 до 1970 г. Работи за американската корпорация РАНД.

„Предизвикателствата пред човешкото съществуване са най-неразбрираеми за политиците, а по презумпция именно те трябва да се справят с тях – пише в книгата си проф. Дрор. – Повечето политически лидери продължават да живеят в нещо, което с голяма доза песимизъм може да се нарече „Грандхотел Бездна“. Дьорд Лукач го описва като „прекрасен хотел с всички удобства, висящ на ръба на пропаст, на ръба на нищото, на абсурда.... Меко казано, всички политически лидери са сомнамбули, що се отнася до бъдещето на човечеството. Докато те продължават да минават като сомнамбули покрай главните проблеми, бедствията са ни в кърпа вързани“.

Книгата с политическите послания на Йезекил Дрор вече е в ръцете на премиера Бойко Борисов, министрите от кабинета му, депутати, политолози, социолози, университетски преподаватели.

 

Виж цялата новина тук: "Просвета"

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: