Новини


5Авг2022

Библиотеката "Пейо Яворов” в Бургас взе отличие на IFLA Green Library Award 2022

Регионална библиотека "Пейо Яворов" в Бургас е сред победителите на IFLA Green Library Award 2022. Културната институция е сред първите подгласници в категорията "Зелена библиотека", информира Яна Кършийска директор на културната институция. Библиотеката в Бургас стана подгласник на победителя - Националната библиотека в Сингапур.

"Подобно световно отличие досега не е печелено от библиотека от България. Регионалната библиотека "Пейо Яворов" бе единствената от Югоизточна Европа, номинирана за IFLA Green Library Award 2022. В съревнование за най-зелена библиотека, нашата се конкурира с тези от град Кали – Колумбия, Сингапур, Барселона – Испания, Бостън – САЩ", добави Кършийска. За БТА тя каза, че отличието е прието с голяма емоция и стимул, който показва, че има смисъл да се прави всичко това, по начин, по който читателите, общността имат значимост от теб.

Награди за зелена библиотека, за устойчиви библиотеки и проекти се връчиха за 7-ми път през тази година от Секцията за околна среда, устойчивост и библиотеки на IFLA. 

Печелившите библиотеки са обявени по време на сателитната среща ENSULIB в Корк, Ирландия под мотото "Вдъхновени и ангажирани с устойчивостта".

Наградата "Зелена библиотека" се връчва ежегодно и се спонсорира от издателство De Gruyter...

 

Виж цялата новина тук: БТА

Автор: ГАЛЯ ТЕНЕВА

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: