Новини


6Дек2018

Барутният погреб във фокуса на Форин офис

Балканските войни (1912-1913) са смятани от историците като прелюдия към големия конфликт от 1914-1918 г. – Първата световна война. Ето защо е интересно да се видят мненията на Великите сили за този балкански конфликт, изправил първоначално съюзените България, Сърбия, Гърция и Черна гора срещу Османска Турция, а след това обединилите се Сърбия, Гърция, Румъния и Турция срещу България.

Особено интригуващо е мнението на Обединеното Кралство Великобритания – държава, играла значима роля в българските съдбини. Тъкмо вижданията на Форин офис върху балканските разпри са обединени в книжен том под название: „Великите сили, България и Балканската война в секретните документи на британската дипломация 1910-1913 г.“ от Филип Филипов, осъществил подбора, съставителството и превода на официални документи от Обединеното Кралство. Томът е изключително ценен, поради което предаването „Премълчаната история“ го слага в центъра на своето внимание.

За документите от британското външно министерство разговаряме с техния изследовател Филип Филипов и с Николай Поппетров, историк от БАН.

 

Цялото предаване чуйте тук: http://bnr.bg/hristobotev/post/101053201

 

Виж цялата новина тук: Програма "Христо Ботев", БНР

Автор: Митко Новков

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: