Новини


8Авг2014

Азиатските тигри в образованието

Азия вече е добре позната на българските бизнесмени, но за студентите ни все още е далечна екзотика. Младежите ни предпочитат най-вече японските университети, доста по-малко следват в Пекин. А в Южна Корея и Сингапур отиват само онези, които са в американски университети и програмата им предвижда да изкарат някой семестър на Изток.

Но след десетина години това изглежда рязко ще се промени и азиатските университети ще привличат повече българи. Защо смятаме така? В момента у нас набира скорост нова модна линия – все повече родители записват децата си да учат корейски, китайски или японски език. Тази година столичното 18-то СОУ „Уилям Гладстон”, в което от години се преподават източни езици, имаше над 600 кандидати за първолаци, а в деня на отворените врати пред „китайската“ и „корейската“ стая се виеха опашки за записване. Институт „Конфуций“ към Софийския университет започна да обучава детски учители, които да преподават китайски на малчугани в градините. Самият институт предлага курсове за деца от 4 до 6 и от 7 до 14 години. Свой център за източни езици има и Великотърновският университет. 

Желанието на родителите децата им да учат източни езици е обяснимо – Азия става все по-важна икономическа сила за света (особено Китай) и дава повече шансове за добра професионална реализация.

И обучението там е на много високо ниво - доказват го резултатите от всички международни изследвания за грамотност, както и олимпиадите, които азиатските ученици вече традиционно печелят. Източна Азия е с най-високи показатели в образованието, като четири от най-добрите системи в света са именно там – в Хонконг, Южна Корея, Шанхай и Сингапур.

Какво отчита рейтинговата класация на британското списание Times Higher Education за 2013-2014 г.? Първото място е за Калифорнийския технически университет, следван от Оксфорд и Харвард.
В Топ 100 обаче има 11 висши училища от Азия. Най-напред сред тях на 23-о място е Токийският университет със 76,4 точки от максимално възможните 100. Той е водещ изследователски университет и негови учени печелят световна слава още от 1877 година. Има 10 факултета и над 30 000 студенти, включително чужденци от 100 държави. От няколко години предлага и програми на английски език. Японското правителство редовно отпуска стипендии за български младежи, които искат да следват висше образование в Страната на изгряващото слънце.

На 26-то място в класацията е Университетът на Сингапур, събрал 72,4 точки. В него се преподава на английски език, но там е мястото да се научи още малайски, тамилски и мандарин - и четирите езика са официални за града-държава. Сингапур е сред най-развитите държави не само в Азия, а и в света. В последните години правителството изпълнява програма за привличане на повече чуждестранни студенти.

На 43-та позиция е Университетът на Хонконг, който предлага солиден пакет от стипендии за чужденци. Студентите, които са следвали там, веднага се наемат от големи работодатели и за последните години заетостта на завършилите е 100 %. На следващата позиция е университетът в Сеул, а 45-и е Пекинският университет. На 56-та позиция е Корейският модерен институт за наука и техника (KAIST) в Тежун (виж по-долу). В Топ 100 на Times Higher Education са още научнотехническите университети в Хонконг и Сингапур.

Младите лъвчета

Списание Times Higher Education прави и още една класация, която ясно показва, че бъдещето на висшето образование е в Азия. Това е рейтингът на младите университети - тези, които са на не повече от 50 години. Първите 15 в тази класация са и сред 200-те най-добри в света. А от първите 5 най-добри млади университети в света 4 са в Азия.

„Това е списък на следващото поколение вузове от калибъра на Харвард, Йейл и Оксфорд - динамично развиващи се институции, които са на път да променят висшето образование в света. Тези университети дават на студентите повече практически умения и по-малко научни теории. Учебните часове за чисто академични изследвания са сведени до минимум и повече време се отделя за разработване и решаване на конкретни проблеми на реалния бизнес и за технологичен напредък”, казва Фил Бейти, редактор на класациите в Times Higher Education.

На първо място сред младите за трета поредна година е Научнотехническият университет в Поханг, Южна Корея, известен като POSTECH. Основан е през 1986 г. с 1,2 милиарда долара дарение от Парк Тейжун, шеф на голяма стоманодобивна компания в града, който вече е покойник. Той използвал за модел Калифорнийския технологичен институт в Пасадина и поставил за основна цел на университета да разработва нови технологии, да издирва местни таланти и да ги обучи добре за корейската икономика. От 2010 г. там всички специалности се преподават и на английски език, за да се привлекат повече студенти от чужбина. Таксата за обучение е 5900 долара, а общата цена за една година е 9700 долара.

Номер 2 е Федералната политехническа школа на Лозана. Основана е през 1853 г. от швейцарското правителство, но през 1969 г. се отделя от Университета на Лозана, а от 1978 г. има свой самостоятелен комплекс край града. Все още управлявана от правителството, школата набляга на инженерните науки и технологиите, разполага със собствен ядрен реактор, който се използва от преподавателите и студентите по физика. Таксата за обучение е пренебрежително атрактивна - 1400 долара годишно.

Трети в класацията е Корейският модерен институт за наука и техника в Тежун (KAIST), основан от правителството през 1971 г. През 2009 г. той се обедини с Университета за информация и комуникации и днес се радва на добра финансова подкрепа от компании, които в замяна се възползват от неговите изследвания и разработки. От общо 10 250 студенти в него 670 са чужденци. Всички ползват стипендия, като тази за първокурсниците е равна на годишната такса за обучение - 6800 долара. За следващите курсове стипендията зависи от оценките - ако средният успех на студента е над 2,7 от максималната оценка 4, неговата стипендия също е равна на таксата. Ако успехът е под 2,7, стипендията покрива половината такса.

На четвърто място е Хонконгският научнотехнически университет, а Топ 5 завършва с Техническия университет Нанянг в Сингапур. Започнал като школа за инженери през 1991 г., днес той работи в сътрудничество с автомобилни производители като „Ролс-Ройс”, „Волво” и БМВ, които подкрепят финансово учебните му програми. За студенти от чужбина годишната такса за обучение е сравнително висока - 27 000 долара, и все пак е под тази на частните университети в САЩ като например Харвард, който взима по 42 000 долара.

Най-добрите нови университети* за 2014 г.
Място Учебно заведение Държава Рейтинг 
1 Научнотехнически университет в Поханг Република Корея 69,8
 
2 Федерална политехническа школа на Лозана Швейцария 68,3
 
3 Корейски модерен институт за наука и техника в Тежун (KAIST) Република Корея 67,4
 
4 Хонконгски научнотехнически университет Хонконг 65,3
 
5 Технически университет Нанянг Сингапур 61,7
 
6 Маастрихтски университет Холандия 60,4
 
7 Калифорнийски университет Ървин САЩ 59,3
 
8 Университет Париж - Юг Франция 56,2 

9 Университет Пиер и Мария Кюри Франция 56,1 

10 Университет Ланкастър Великобритания 55,4

* До 50 години, максимален рейтинг 100 на Times Higher Education.

Виж цялата новина тук: Животът днес

Автор: Гергана Петкова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: