Новини


12Фев2021

Автор на „Просвета“ с високо отличие – орден „Св. св. Кирил и Методий“

Историкът, почетен гражданин на Велико Търново и преподавател от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ проф. д-р Пламен Павлов бе награден с едно от най-високите държавни отличия – орден „Св. св. Кирил и Методий“ - първа степен. Орденът му бе връчен по време на церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 от президента на Република България Румен Радев. 

Високото държавно отличие е за значим принос на Пламен Павлов в развитието на културата, изкуството, науката и образованието, а предложението бе внесено от Министерски съвет. 

Проф. Павлов е дългогодишен съавтор на учебници, помагала и книги на „Просвета“, включително:
  • История и цивилизация за 5. клас (2005);
  • История за 8. клас (2002);
  • История и цивилизация за 8. клас (2010) с адаптирано преводно издание на английски, френски и немски език за профилираните гимназии;
  • История и цивилизации за 6. клас (2016);
  • История и цивилизации за 10. клас (2019);
  • „Моята България“, учебно помагало за подпомагане на обучението, организирано в чужбина;
  • История и цивилизации за 5. – 7. клас, учебно помагало за подпомагане на обучението, организирано в чужбина.

 

По време на церемонията бяха наградени също изявените български хирурзи проф. д-р Никола Владов и проф. д-р Георги Тодоров – с ордени „Стара планина“ - първа степен. Орден „Св. св. Кирил и Методий“ - първа степен, бе връчен на българистката от Молдова Атанасия Стоянова, а орден „За гражданска заслуга“ – първа степен, бе удостоен офталмологът доц. д-р Александър Оскар. 

Слово от името на наградените произнесе проф. д-р Пламен Павлов, който благодари за високото признание и подчерта, че родолюбието е това, което свързва лекарите, историците, учителите, обществениците.
„Още по времето на Апостола на свободата Васил Левски, в комитетите са учителите и свещениците, но и лекарите, аптекарите, хората на модерните по онова време професии. Днес българските лекари, те са и академични хора, те лекуват и тялото, и душите, а ние се опитваме да им помагаме. Ние сме наградени в годината на Георги Стойков Раковски – един от най-великите българи на всички времена. Той казва, че най-висшата световна добродетел е любовта към Отечеството. А това е и любовта към ближния, но на едно друго равнище, осъзнато в много по-висока степен. България ще пребъде“, каза в словото си проф. д-р Пламен Павлов. 

Проф. Пламен Павлов е сред големите съвреенни историци, медиевисти и общественици. Автор и съавтор на повече от 400 статии, студии, книги, учебници и енциклопедии, публицистика и поезия. Той развива активна общественополезна дейност, инициира и участва знакови научни, културни и обществени проблеми. Една от неговите каузи са българските общности в...

 

Виж цялата новина тук: Труд

Автор: Веселина Ангелова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: