Новини


10Май2024

Автор на „Просвета“ с отличие на кинофестивала в Кан

„Царят и слънцето. Пътешествие в историята на Древен Египет“ е победител за месец март в категория „Най-добър исторически филм“ на Световния филмов фестивал в Кан „Спомен за бъдещето“, съобщи БНТ.

Така автоматично филмът се включва в годишния конкурс и има шанс да стане победител и да бъде прожектиран в Кан по време на годишната церемония по награждаването, както и да получи статуетката Luciole d’Or („Златна светулка“).

Автор на филма е египтологът доц. д-р Теодор Леков, преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и съавтор на учебника по история и цивилизации за 5. клас на издателство „Просвета – София“. Режисьор е Станислав Терзиев.

Филмът бе излъчен на 9 май по БНТ 1.

Фестивалът има над 160 състезателни категории в областта на филмопроизводството и музиката. Журито e съставено от седем членове – представители на филмовата и музикалната индустрия и други сфери на изкуството и културата.

Фестивалът обявява месечни и годишни победители.

Наградата за „Царят и слънцето. Пътешествие в историята на Древен Египет“ е за месец март. От всички филми има отново състезание за годишна награда, която е на 15 юни в Кан.

Награди от Cannes World Film Festival имат звезди като Клинт Истууд, Брус Уилис, Джони Деп, Йоко Оно, Дженифър Лопес, Анди Гарсия, Ерик Робъртс, Присила Пресли и много др.

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: