Новини


21Авг2023

Асоциация "Родители" е твърдо против оценката за дисциплина в клас

Призивите за дисциплинарни наказания са контрапродуктивни и "чиста форма популизъм"

 

 

От Асоциация "Родители" се обявиха твърдо против предложенията на синдикат "Образование" за въвеждане на оценка за дисциплина в училище и на дисциплинарни наказания, които според тях са чист популизъм. Това заявяват те в становище до министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков, в което изразяват "сериозното си притеснение и неодобрение" от поредното предложение на синдиката "за връщане на един модел на образование, който отдавна трябваше да сме оставили в миналото, свързан с наказания и санкции към децата и ограничаване на родителите".

"За съжаление призивите за въвеждане на дисциплинарни наказания и за пресичане на комуникацията между родители и учители, ние оценяваме не просто като контрапродуктивни и абсурдни, но и като чиста форма популизъм, който би лишил децата на България от качественото образование, което заслужават. В момент, в който ние се стремим да осъвременим образователната си система, в момент, в който трябва да започнем все по-активно да говорим за социално-емоционални умения в училище и за активно партньорство между родители и учители, темата за наказания и ограничения забавя този процес и изостря отношенията между различните страни в училищната общност", посочват от асоциация "Родители".

Те признават, че агресията в училище е много сериозен проблем, но категорично не вярват, че той би се решил с предложените мерки за дисциплинарни наказания, оценки за дисциплина и прекъсната комуникация родител - учител. "Напротив, базирайки се на дългогодишния си опит и експертиза, асоциация "Родители" твърдо застава зад мнението, че диалогът и активното партниране между учител и родител е само в интерес на детето, че спомага за подобряване на средата за всички ученици. Ако двете страни се подкрепят и общуват регулярно, децата се чувстват добре в училище, усещат се защитени и спокойни. Това на свой ред пък е предпоставка да напредват в обучението си и да развиват своите дарби, знания и умения", се казва в становището.

В него се отбелязва, че асоциация "Родители" е организация, която повече от 20 г. работи и се застъпва за темите за качествено образование, за партньорство между семейството и училището, и за изграждане на силна училищна общност. "Осъзнаваме, че пред училището стоят сериозни казуси и въпроси за разрешаване и развитие на системни подходи, които са част от училищното развитие и политика. Смятаме, че има сериозна нужда от анализ на ситуацията в момента и ефективността на сегашните мерки, от разработване на нови практики, както и от междусекторно партниране с различни институции, в случаите когато семейството и детето имат нужда от подкрепа. През годините се събра много ценен опит, който би могъл да се изпробва и трайно да даде алтернативи за подкрепа, както и за развиване на система за подкрепа, която да е на разположение на училището и семейството. Надяваме се също така, че ще бъдете категоричен, че мерки за наказания и ограничения не са пътят на качественото и човешко образование, което приобщава всеки в училищната общност", обръща се към министъра изпълнителният директор на асоциация "Родители" Яна Алексиева.   

Припомняме, че преди дни от синдиката "Образование" към КТ "Подкрепа" оповестиха позиция по повод "безмерната и засилваща се агресия в българското общество". Оттам за пореден път предложиха да се въведе оценка за дисциплина на българските ученици, както и санкции за неспазване на училищния правилник. Сред другите им искания бяха...

 

Виж цялата новина тук: СЕГА

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: