Новини


26Май2021

9% ДДС върху книгите за по-четяща и по-образована нация

Тазгодишният Пролетен базар на книгата ще се проведе под мотото „9% ДДС върху книгите за по-четяща и по-образована нация”.
 
В едноименна дискусия на 2 юни от 11:00 часа на Литературния кът експерти от бранша ще разговарят за ефектите от намалената ставка на ДДС върху книгите и защо е важно тя да се превърне в постоянна. Модератор ще бъде Тереза Захариева от bTV Radio.
Всички посетитители на Пролетния базар на книгата ще имат възможност да подпишат петицията, с която издатели и книжари призовават обществото да подкрепи запазването на по-ниска ставка на ДДС върху книгите като постоянна мярка. Петицията, инициирана от Асоциация „Българска книга”, вече е достъпна онлайн и може да бъде подписана от всеки, който желае да подкрепи книгите и четенето.
 
Подпишете петицията: https://www.peticiq.com/-__-books9dds…
 
Събраните подписи ще бъдат изпратени на институциите, за да служат като допълнителен аргумент при вземането на решение за запазване на намалената ставка на ДДС върху книгите и прилагане на други политики за подкрепа на четенето.
 
Защо е важна намалената ставка на ДДС върху книгите?

  • За да стимулираме издаването на повече и по-разнообразни заглавия
  • За да си купуваме по-качествени книги
  • За да имаме по-голям избор на заглавия
  • За да получим достъп до специализирана литература и нишови издания
  • За да осигурим достойно възнаграждение на труда на автори, преводачи, редактори, коректори, страньори, консултанти, художници, дизайнери
  • За да стане четенето истинска държавна политикаЗа да бъдем по-четяща и по-образована нация


Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: