Новини


7Окт2014

7. клас - първа гара разпределителна

Ако в 4. клас децата държат първите си сериозни изпити (националното външно оценяване), то три години по-късно те се озовават на първата гара разпределителна в живота. От това кой какъв влак ще хване зависи в голяма степен и докъде ще стигне по-нататък. Повечето седмокласници едва ли осъзнават колко важен е този етап не само за образованието, но и за бъдещето им.

Но родителите, особено тези, които искат детето им да преуспее, са наясно със ситуацията - ако образованието му не продължи в добра гимназия, по-нататък ще му става все по-трудно. Елитните гимназии, най-вече тези, които различни класации поставят в Топ 15, подготвят добре децата за кандидатстване в университети у нас или в чужбина. Всички техни възпитаници с много малки изключения продължават да се учат във вузове и след това по-лесно си намират работа. В тези гимназии детето е в добра компания - на образовани, възпитани и, предполага се, амбициозни връстници. Създават се приятелства, които по-късно се превръщат в полезни връзки, защото след 10-15 години младите хора заемат ключови позиции в частни фирми или държавни служби.

Ако детето попадне в гимназия от втория ешелон на елитните, шансовете му за добро образование не са толкова големи, но с повече усилия и упоритост може да продължи в университет. Колкото по-надолу в класациите е гимназията, толкова по-малка е вероятността завършващите я да продължат напред и нагоре.

Националното външно оценяване след 7. клас е и изпит за кандидатстване в елитните гимназии. Всъщност изпитите са 5 и в края на тази учебна година ще бъдат на следните дати: български език и литература - 20 май 2015 г., математика - 22 май, обществени науки, гражданско образование и религия - 26 май, чужди езици - 27 май, и природни науки и екология - 28 май.

Изпитът по български език и литература се състои от два модула. Първият модул е тест от 25 задачи, които детето трябва да реши за 60 минути. Той е задължителен за всички ученици и максималният брой точки от него е 65. Вторият модул съдържа дидактическа задача – преразказ на непознат художествен текст. Той носи най-много 35 точки и за него са предвидени 90 минути. Учениците трябва да покажат, че умеят да цитират правилно и да преразказват текст от различни гледни точки на герои, че знаят правописа, граматиката и пунктуацията. Именно този модул е и кандидат-гимназиален изпит. Така е и по математика. Първият модул е тест с 16 задачи. Във втория има 4 задачи - две от тях наподобяват формàта на международния тест за грамотност PISA, а другите две изискват разширен отговор.

Изпитите по другите предмети имат само контролна функция и не се взимат предвид при кандидатстването в гимназия.

Ако иска да се представи добре на тези изпити, седмокласникът трябва да започне да се подготвя отрано. Издателство „Просвета“ предлага помагала, разработени според новите изисквания на Министерството на образованието и науката (МОН). С тях подготовката е ефективна и лесна и родителите могат сами да проверят знанията на децата си.

Математика

„Текуща подготовка по математика за външно оценяване и приемен изпит след 7. клас“ (с автори Б. Савова, М. Тодорова и В. Златилов) - Помагалото може да се използва от началото на учебната година. То съдържа 30 теста, изградени по модела на изпита за външно оценяване и прием след  7. клас. Първите тестове обхващат преговорни теми от 5. и 6. клас, а в следващите постепенно се въвеждат теми от учебната програма за 7. клас. Последните тестове покриват цялото учебно съдържание за 5., 6. и 7. клас. Помагалото дава верните отговори и примерни решения на последните две задачи от всеки тест, както и допълнителни задачи за подготовка за първия и втория модул на изпита. Това го прави изключително полезно.

„Нови тестове по математика за външно оценяване и приемни изпити след 7. клас по новия формат“ (с автори Ю. Нинова, Д. Раковска, Н. Райков, С. Матакиева) - Помагалото съдържа 12 примерни теста, разработени по действащия от 2012 г. формат за външно оценяване и приемни изпити. Включени са и двата теста на МОН, дадени на изпита през май 2012 г., както и отговорите на всички тестове и решения на част от задачите в тях. Всеки тест е придружен с лист за отговори, което поставя учениците в ситуация, максимално близка до изпита.

„Външно оценяване и приемен изпит по математика след 7. клас по формáта PISA” (с автори П. Нинкова, Т. Стоева) - Това ново и модерно помагало съдържа 60 задачи за формиране и оценка на ключови компетентности по математика за 7. клас по формата PISA и 2 примерни теста за външно оценяване и приемен изпит в гимназия. Задачите провокират учениците да прилагат знанията си по математика в реални ситуации от живота, да развиват четивната, математическата и логическата си грамотност. Тестовете съдържат по 24 задачи, групирани в два модула и са съобразени с изискванията на МОН.

Български език и литература

„Външно оценяване по български език и литература за 7. клас по формáта PISA“ (с автори Д. Владимирова и М. Бунева) - Сборникът е предвиден не само за ученици, а и за учители. Той проверява нивото на грамотност - четене, разбиране, осмисляне и интерпретиране на текст. Съдържа 23 текста от различни жанрове. Задачите са конструирани по формáта PISA и са с различна степен на трудност. Някои са с избираем отговор, други - със свободен. Проверяват се уменията на учениците да извличат информация от текст, да я интерпретират и прилагат. При някои задачи те трябва да открият и осмислят информация, представена в таблици или чрез графики. Така се научават как да работят с текст. Задачите са подходящи за самоподготовка и самооценка.

До броени дни на пазара се очаква да излезе и най-новото помагало на издателството – „Дванадесет нови теста по български език и литература за национално външно оценяване и прием след 7. клас“ (автор Н. Дамянова), изцяло създадено по новия формат на МОН. То е предназначено за подготовка и самоподготовка на учениците за изпитите след 7. клас. Тестовете в него съдържат 25 въпроса, като първите 18 са с избираем отговор, а останалите са с кратък свободен отговор. В изданието са включени и 12 примерни текста за трансформиращ преразказ от втория модул за кандидатстване в гимназия. Авторката преподава български език и литература от 22 години в ОУ „Райна Княгиня” в Пловдив, през 2013-а бе обявена за учител на годината, съставяла е изпитни тестове на МОН за външно оценяване след 7. клас.

История

„Стъпка по стъпка. Тестови задачи по история и цивилизация за 7. клас с изпитни варианти за външно оценяване(автор И. Попова) - Сборникът е част от поредицата „Стъпка по стъпка“ за ученици от 5. до 8. клас, която отговаря на най-актуалните цели и подходи в преподаването на история. Седмокласниците проверяват знанията си и едновременно с това развиват уменията, предвидени в учебната програма. Те разпознават и тълкуват писмени извори и изображения, работят с карта и линия на времето, попълват таблици и схеми за общества, държави, култури, събития и личности от древността. В книжката за 7. клас са подбрани 110 задачи върху историята на стария свят, групирани в три теми според съдържанието на учебниците. Ефективната подготовка за външно оценяване е осигурена с три варианта на изпитни тестове върху цялото учебно съдържание. Учителят може да използва задачите в час и да ги възлага за домашна работа.

Чужд език

„Просвета“ предлага и два нови сборника по чужди езици – „Шест нови теста по английски език за 7. клас“ (автор Е. Атанасова) и „Шест нови теста по руски език за 7. клас“ (с автори А. Атанасова и Хр. Грозданова), които съдържат тренировъчни изпитни варианти, разработени по новия формат на МОН. Те гарантират успешна подготовка за външното оценяване. Подходящи са за работа в клас и за самостоятелна подготовка, тъй като дават и верните отговори на задачите. Всеки тест включва три компонента - слушане с разбиране, четене с разбиране и езикови задачи (граматика и лексика). Изпитните варианти може да се използват и за индивидуална работа с отделни ученици и като входящи тестове в началото на 8. клас.

 

ЕЛЕКТРОННИ УЧЕБНИЦИ ПО ВСИЧКИ ПРЕДМЕТИ ОТ 1. ДО 7. КЛАС - НА WWW.E-UCHEBNIK.BG

Виж цялата новина тук: Животът днес

Автор: Гергана Петкова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: