Новини


25Сеп2017

624 млн. за училища

Най-голямата инвестиция в образованието направи вчера кабинетът "Борисов" 3. Той дава 624 млн. за училища, детски градини, физкултурни салони, университети. Рекордната сума е за образователна инфраструктура. Над 400 учебни заведения от 72 общини попадат в програмата. Мащабното вложение ще подобри условията, в които учат над 250 000 деца.

624 млн. лв. дава правителството за училища, детски градини, физкултурни салони, университети. Рекордната сума е за образователна инфраструктура. Над 400 учебни заведения от 72 общини попадат в програмата. Мащабното вложение ще подобри условията, в които учат над 250 000 деца. Това обясни премиерът Бойко Борисов. Той и министрите на регионалното развитие, образованието и спорта - Николай Нанков, Красимир Вълчев и Красен Кралев, представиха вчера в Гранитна зала на МС най-голямата инвестиция, правена някога в образованието. Тя е по линия на управляваната от МРРБ Оперативна програма "Региони в растеж 2014-2020".
Бенефициенти по програмата са 3 министерства - на образованието, на културата и на спорта.
"Българинът на две места свежда глава от уважение - в църквата и в училище, затова полагаме толкова усилия за ремонт на църквите и училищата", каза премиерът Борисов. И изтъкна: "Такива пари никога не са давани и няма да се дават.
"В този мандат като приоритет сме извели образованието - от една страна, учителските заплати, което е факт, а сега и образователната инфраструктура", каза Борисов.


Той припомни, че само преди 2 дни за малките общини по европрограма са предвидени 720 милиона лева - за водоснабдяване и канализация, детски градини, пътища. "Първите договори ги раздадохме, подписват ги. Това, което правим днес, ще му се радват и след 10 години. Години напред ще подпомага икономическия растеж и развитието на държавата", каза Борисов.
"Днес са 624 милиона - детски градини, училища, университети. За басейни, осветление, техника, енергийната ефективност. Затова европейската солидарност е толкова важна за нас. А това, че работят всички програми, е заслуга на администрацията - на общините и на държавата", подчерта премиерът.
Борисов се обърна към присъстващите кметове  с призив да направят процедурите по програмата бързо, прозрачно, ясно и чисто. "Не случайно кметовете сте отговорни за това, а не да ходят после да ви правят репортажи за некачествени ремонти или къде са отишли парите. Имате възможност за 500 училища, детски градини и университети след 7-8 месеца да покажете на родителите и учителите какво е направено", каза министър-председателят. И допълни: "Разбира се, и с всички останали пари, които събираме в бюджета, целево ще продължаваме да подкрепяме, и особено по линията на физкултурните салони. Сега много се ремонтират. Това трябва да продължи като тенденция, защото освен умна, нацията трябва да бъде и здрава и силна", допълни премиерът.


По-голямата част проектите свързват не само дейностите по подобряване на материално-техническата база - енергийна ефективност, санитарно-хигиенните условия, битови условия в класните стаи, но и купуването на необходимата техника за модернизиране на учебния процес. И за първи път в детските градини и училищата ще се подобрява материално-техническата база, свързана със спорта на децата - т.е. спортните площадки, плувните басейни, физкултурните салони, детските площадки и т.н., обясни регионалният министър Николай Нанков. Тази безвъзмездна помощ могат да получат всички ръководства на училища и общини, които са кандидатствали с проекти. Вече има проекти, които са завършени, такива, които са в процес на реализация, и такива, които предстои да започнат, каза Нанков.


Кметът на Бургас Димитър Николов и кметът на Велико Търново Даниел Панов изразиха своята благодарност към правителството. Те бяха убедени, че с тази инвестиция ще бъдат категорично подобрени условията в училищната система. Председателят на синдиката на българските учители Янка Такева изрази убеденост, че с тези евросредства ще може да се подобри и кадровата политика в системата на образованието...




Виж цялата новина тук: в. "Стандарт"

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: