Новини


28Май2021

60 000 четвъртокласници се борят с 25 задачи по математика за час

Учител съветва да не забравят мерните единици при въпросите със свободен отговор
60 320 са четвъртокласниците, които могат да се явят на националното външно оценяване по математика днес. Малчуганите ще имат час, за да се справят с 25 задачи. Учениците със специални образователни потребности ще работят с 40 минути по-дълго.

За разлика от изпита по български език и литература на четвъртокласниците ще им бъде раздавана чернова. Те обаче отново ще трябва да нанасят правилните отговори върху бланка с черен химикал, тъй като националното външно оценяване ще се сканира и проверява електронно. Дори и решенията да бъдат написани върху черновата, те няма да бъдат взети предвид.

18 от задачите са с избираем отговор. Децата имат право да избират между три подточки. Вярната трябва да бъде отбелязаха с Х. Ако четвъртокласникът прецени, че е сгрешил, той трябва да запълни с черно вече посочения отговор. След това да отбележи отново с Х отговора, който смята за верен. Малчуганите трябва да решат и 5 задачи с кратък свободен отговор. Те трябва да направят всички изчисления на черновата, а на бланката да впишат само числото, което са получили. „Четвъртокласниците трябва да внимават и за да не забравят към числото да напишат и мерната единица“, подчерта началният учител от столичното 119-о СУ „Акад. Михаил Арнаудов“ Миглена Манчева. Последните две задачи на учениците са с разширен свободен отговор. На едната трябва да напишат цялото решение по зададеното условие, а на втората имат три подточки, чиито пълни решения трябва да бъдат вписани в бланката.

„На последните две задачи децата трябва да напишат пълния запис. Те трябва да си правят проверка на решенията си, без да бързат, и когато са готови, внимателно да нанесат отговорите на бланката и след това да си направят преглед дали са нанесли всички отговори“, обясни Манчева и допълни, че децата трябва да внимават с подточките при преписването на решенията.

За националното външно оценяване по математика учениците могат да...

 

Виж цялата новина тук: Монитор

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: