Новини


22Май2014

50 ученици от Пловдив се оказаха със сбъркан тест на матурата

Гафът е станал в сградата на Езиковата гимназия - Пловдив, където са били разпределени ученици от Хуманитарната гимназия и Музикалното училище в града. Комплектът от изпитните материали, които зрелостници получили, се оказал с един лист по-малко. Учениците се усъмнили, че нещо не е наред, и изпитът е бил спрян за 15 минути. След това са раздадени правилните материали и препитването започнало отначало.

По непотвърдена информация обърканият тест бил от миналата година - последната задача била интерпретативно съчинение върху "Заточеници" на Яворов, а в правилния вариант е "Кино" на Вапцаров. Децата не са били ощетени във времето, тъй като са им отчели 15 минути повече, обясни началникът на Регионалния инспекторат по образованието Антоанета Пакова. Днес "разследването" за причините за нелепата грешка ще продължи, за да се установи кой ще понесе отговорността.

Иначе темата "Живот и изкуство" в стихотворението "Кино" на Никола Вапцаров" зарадва зрелостниците - преобладаващите им коментари бяха, че изпитът е бил лесен. Въпреки засилените мерки - прекъсването на безжичния интернет и заглушаването на мобилните телефони, бяха засечени поне три опита за преписване. Ученичка от Кюстендил е направила опит за преписване от втори мобилен телефон. Два опита са засечени в София - една писмена работа е анулирана в зала на Националната природоматематическа гимназия и една в професионалната гимназия по туризъм.

Изпитният ден започна още по тъмно - тестът за матурата беше сглобен в 5.00 часа сутринта в сградата на Министерството на образованието. Самата матура по български език и литература започна в 8.00 часа. От предварително подадените над 58 000 заявления вчера се оказа, че ...

Виж цялата новина тук: Сега

Автор: Ванина Стоянова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: