Новини


12Ное2020

44% от учениците учат онлайн, след Коледа всички превключват към дистанционно обучение

44% от учениците ще учат днес в електронна среда, след като по решение на областните щабове в по-големите общини към дистанционно обучение преминават и 6-и 7-и клас. Това обясни пред Нова телевизия просветният министър Красимир Вълчев.

Той посочи, че 39% от учениците днес ще учат от вкъщи по решения на областните щабове, докато останалите 5% - 130 училища, са минали онлайн след негово разрешение.

„Подходът  е горе-долу еднакъв, при седемте най-засегнати области решенията са синхронизарани”, коментира Вълчев. Около 1000 деца пък учат в електронна среда за тази учебна година, но при тях учителите не могат да преподават едновременно в училище и онлайн, но се осигурявала електронна връзка.

В 1300 училища пък няма нито един случай на коронавирус сред учениците или учителите. Те са около 55% от цялата система, като най-често тези школа са по-малките населени места.

Просветният министър допълни, че от МОН са предложили на областните щабове варианти за редуване, така че едни деца да се връщат и да не се застояват повече от 2-3 седмици.

„Ще се опитаме поне до Коледа да се направят графици за учениците от 5-и до 12-и клас.”, каза Вълчев.

Варианти за по-дълга коледна ваканция за сметка на по-кратка лятна не се обсъждал на този етап.

„Ако трябва, след зимната ваканция ще превключват всички в електронна среда, когато дойдат седмиците на сезонни грипни вируси. Вероятно ще има 2-3 седмици, когато ще се премине по-масово в електронно обучение.”, обясни министърът.

Според него до края на годината много малка част от експертите или учителите ще подкрепят дистанционно обучение, тъй като след 2-3 седмици онлайн уроци учениците губят ангажираност, двигателна активност и се десоциализирали. Вълчев изтъкна и че проблем с масовото затваряне на училища, когато се вземат решение и за начален етап, би била необходимостта родителите да вземат отпуск, за да учат с децата си.

По отношение на отсъствията образователният министър съобщи, че се предвижда разработването на вариант личните лекари да уведомяват училището, ако са били болни. Джипитата ще могат да уведомяват учителите по имейла.

Лятото е надделяло мнението, че образователният процес е затруднен, ако се носят маски. Днес ситуацията обаче се...

 

Виж цялата новина тук: Монитор

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: