Новини


23Окт2017

3D анимация пренася учениците пред стените на Троя

Новите електронни учебници превръщат уроците в приключение. Със своите 3D анимации, също както компютърната игра, те пренасят учениците пред Хеопсовата пирамида, пред стените на Троя, на състезание с колесници в Древен Рим, в ателието на Галилей или на борда на Международната космическа станция. Става дума за електронни учебници по история, които представят учебното съдържание по увлекателен начин.

 

По биология пък анимациите показват как работят органите на човека, как тупти сърцето, как звукът минава през ухото до центъра на слуха в мозъка. По география учениците се гмуркат в дълбините на океана или в зеленината на джунглата, слизат в недрата на Земята и гледат как изригват вулканите. Към анимациите има и интерактивни тестове, които показват дали си отговорил правилно и къде грешиш.

 

Електронните учебници на „Просвета“ са получили всички учители, които преподават от 1 до 8 клас и са се спрели на книжните варианти на  издателството. Това обясни един от мениджърите от издателската къща Владимир Кръстев. Учителят получава електронно копие и не му е необходима по-специална техника, за да го ползва. Компютър и протектор са напълно достатъчни. Учебниците са направени така, че с тях да може да се работи и чрез таблети и интерактивни дъски. Така учениците могат да се възползват от техните предимства безплатно. Учебниците са изработени така, че с тях да може да се работи и чрез таблети и интерактивни дъски. Децата могат да излязат на дъската и чрез компютъра да направят някакво упражнение.

 

Е- учебниците предлагат и интерактивни задачи и тестове. Те са в различни варианти - с един или с няколко верни отговора, хронологично подреждане на събития, действия и др., свързване на изображения с имена или понятия, вмъкване на пропуснати думи в текст и др. При всяко ново отваряне на теста редът се разбърква, за да се избегне зазубрянето на верни отговори. Резултатите се проверяват веднага. Ако има грешни отговори, системата показва верните.

 

 

 

Игри със стотинки и левчета

 в e-учебника по математика

 

 

Освен 3D анимации, електронните учебници имат и други екстри като забавни игри. Посредством тях малките ученици развиват уменията да смятат наум, да са наблюдателни и да разсъждават логично. В учебниците по математика има много варианти на игри със стотинки и левчета, за събиране и изваждане, умножение и деление, за попълване на липсващи числа в равенства, за пресмятане по числова ос, за подреждане на геометрични фигури и др.

 

 

Купуваме помагалата с SMS

 

Учениците биха могли да си закупят електронен учебник срещу 6 лв. Едногодишният абонамент се купува директно от сайта e-uchebnik.bg. За заплащането има няколко варианта - с дебитна или кредитна карта, чрез Е-pay, по банков път или чрез есемес.

 

Купувайки си електронен учебник, учениците могат да го ползват от вкъщи, както и от всеки компютър, който има интернет. Друг вариант е детето да си свали специално приложение, което е за таблет и да учи на помагалото без наличието на интернет.

 

Софтуерът позволява да се правят виртуални клас стаи, като някои директори са се възползвали от тази възможност, разказа още Кръстев.

Така умната класната стая позволява, ако всички ученици имат таблет, учителят директно да им изпраща упражнения.

 

„Когато учениците отговорят, системата позволява на учителя по всяко едно време да събере отговорите буквално за няколко секунди да се получи обобщение на информацията – кой ученик, как е отговорил и по този начин да наблегне на конкретни ученици, които евентуално имат затруднения, обясни още Кръстев.

 


Филм за Вазов в 4 клас

 

Електронните учебници предлагат и филми с високо качество на картината и звука. В тях се разказва за славните подвизи на българските царе или за изучаваните писатели, поети, художници, учени...Така например, за учениците в 4 клас в часовете по литература са предвидени филми посветени на Иван Вазов, Елисавета Багряна, Емилиян Станев, Йордан Радичков, Дора Габе и др. За часовете по химия и физика са заснети научни опити. Десетки са филмчетата за животни и растения, за опазване на околната среда, за природни и архитектурни забележителности и др...

 

 

Виж цялата новина тук: в. "Монитор"

Автор: Мила Мишева

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: