Новини


24Окт2019

„1943. Антология за деца“ – любима книга на българчетата в Германия

Сборникът „1943. Антология за деца“ – носител на наградата „Златен лъв“, е любима книга и на много българчета в Германия.

Над 50 ученици от неделните училища във Франкфурт и техните родители и учители бяха специални гости на българския щанд на Международния панаир на книгата, който се провежда всяка година през октомври в германския град. Децата рецитираха стихове, разказваха басни и приказки от антологията, която явно печели приятели далеч отвъд пределите на България.

Българчетата са възпитаници на неделните училища „Васил Левски“ и „Буквар“ във Франкфурт. Присъствието им на най-голямото книжно изложение в света се превърна в пъстър и весел празник и за малки, и за големи. Всички ученици получиха като подарък по един екземпляр от сборника, осигурени от Министерството на образованието и науката.

 „1943. Антология за деца“ на издателство „Просвета“ е носител на наградата „Златен лъв“ за най-добър издателски проект за 2018 г. Нейни съставители са Румяна Пашалийска и Петър Величков. Историята на сборника е не по-малко интересна от самото издание (повече ще научите ТУК).

Той съдържа прекрасни стихотворения и разкази за деца от 67 автори, някои от които след 1944 г. са били преследвани от новия режим и не са били издавани. В антологията са поместени творби на Дора Габе, Елисавета Багряна, Яна Язова, Христина Стоянова, Вера Бояджиева-Фол, Ангел Каралийчев и др.

 

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: