Новини


23Май2014

120 000 ученици на втората задължителна матура

Зрелостниците ще се явят на втората задължителна матура - по избран от тях предмет. Общо ще се явят около 120 000 дванадесетокласници. За трета поредна година изпитът се провежда в един и същи ден с Националното външно оценяване по математика на седмокласниците.
По традиция най-много зрелостници - над 16 хиляди, са решили да се явят на изпит по география. Втората предпочетена матура е по биология, а на трето място е тази по английски език.
Изпитът започва в 8.00 часа и ще продължи четири астрономически часа. Учениците трябва да пишат с черен химикал. Преди час беше изтеглен вариант 1 за изпита от два възможни. Той важи за всичките 13 предмета, между които са избирали зрелостниците.
В 10.00 часа започва националното външно оценяване по математика за седмокласниците. То се състои от два модула. Първият продължава 10 минути и е задължителен за всички, носи максимално 65 точки. Резултатът от него се записва като текуща оценка за ученика. Вторият, с който се кандидатства в гимназиите, продължава 90 минути и не е задължителен. Максималният брой точки от него е 35. Учениците трябва да пишат със син химикал.
Децата трябва да заемат местата си в определените училища най-късно 15 минути преди началото на изпита, като носят служебна бележка за допускане и документ за самоличност.
 

Виж цялата новина тук: Преса

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: