Новини


7Окт2019

Десетокласници могат да получат квалификация за програмист

Десетокласниците, които желаят да получат квалификация за програмист, могат да кандидатстват като попълнят онлайн формуляр до 10 октомври 2019 година, съобщи пресцентърът на министерството на образованието.

Право да кандидатстват имат десетокласници, които не се обучават за придобиване на квалификация по професия от направление "Компютърни науки".

Подготовката, която е по тригодишна програма, се провежда в извънучебно време. Учениците ще се научат да работят с различни операционни системи, езици за програмиране (алгоритмични езици), да използват софтуерни инструменти като интегрирани среди за разработка, инструменти за моделиране, контрол на изходния код и на конфигурациите, системи за автоматизирано асемблиране (build) и автоматизирано тестване. Ще познават и могат да прилагат основните видове алгоритми, структури от данни и начини за добра организация на програмния код, както и да инсталират, конфигурират и администрират необходимия приложен софтуер за работа според изискванията на клиента. Обучението предвижда и умения за тестване и внедряване на приложения.

Между 11 и 16 октомври учениците ще получат парола за достъп до приемния тест на посочения при кандидатстването имейл. Изпитът представлява тест с определен брой въпроси за проверка на общата компетентност на кандидата и мотивацията му да участва в програмата.

Входящият тест ще се проведе на 20 октомври 2019 г. от 10 часа и е с продължителност два часа. За тези, които не успеят да се включат на тази дата, е определена втора – 27 октомври. Има възможност желаещите да решат теста и втори път, независимо, че са участвали на предната дата. В този случай за участие в класирането за...

 

Виж цялата новина тук: Дневник

Автор: Видка Атанасова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: