Новини


10Дек2018

„Частен случай“: Приемат ли по (не)успех в елитните гимназии?

Bратички в наредба позволяват в елитни гимназии, в които се влиза след тежки изпити и състезания след IV клас, да бъдат премествани деца с ниски резултати. Разследване на БНТ поставя въпросите за равния старт в живота, за властта на влиятелни родители и за неочаквания урок, който получават децата. Защо балът няма значение?

Отговорите потърси Мая Димитрова в „Частен случай“:

Божана Праматарова – родител, гр. Пловдив Като дойде в къщи ме попита "Мамо, какво значи парашутист, какво значи връзкар?"

родител, гр. София На това няма логичен отговор.

Нина Желязкова - родител, гр. Пловдив Едни да полагат много труд, а други просто да се прехвърлят.

Иванка Киркова - началник на РУО – Пловдив Балът не е критерий.

Ваня Кастрева – началник на РУО-София град Не приемаме изключения, а правим преместване.

родител, гр. София То е нечестно.

Теодор Джелепов – родител, гр. Пловдив Не мога да твърдя, че всички са хора на висока длъжност, но факт е, че доста от тях са такива.

родител, гр. София Налага се да обясняваме на децата какво означава влизаш с връзки и какво е връзки и съответно защо се използва.

Гъвкав подход. Така министерство на образованието обяснява защо в една елитна гимназия месец след началото на учебната година са преместени деца с доста нисък резултат от приемните изпити.

"В тази задача се събират дроби, като първо трябва да намерим общ знаменател."

Божана Праматарова – родител Когато децата я викаха да играят, тя казваше "Мамо, трябва да си реша тестовете".

Ани Джелепова – родител От първи клас ходим на състезания.

Нина Желязкова - родител Не е само в 4ти кандидатстването, 2ри и трети клас е един вид подготовка. Просто за пет шест месеца човек не може да се подготви.

Божана Праматарова – родител Тези медали са постигнати с много труд, с много голямо желание за успех.

След тежки състезания 52ма петокласници завоюват местата си в елитната математическа гимназия в Пловдив.

Анелия Балчева - родител Малко след започване на учебната година октомври разбрахме, че в съседния клас и в нашия постъпиха нови деца, с което бяхме много изненадани, защото приемът отдавна беше приключил...След като сравнихме техните резултати се оказа, че те са с изключително ниски резултати.

Теодор Джелепов – родител Разбрахме, че има вратичка в закона.

Член 107 от Наредба 10 позволява преместване от едно училище в друго при запълнен план прием. Условието – да има смяна на местожителството. Затова 4те деца, които до този момент са учили в Пловдив за две седмици са записани в училище в Пазарджик. Това условие в наредбата в края на септември отпада – на теория всяко дете с желание да учи в елитно училище, но без нужния успех, може да бъде преместено без мотиви с едноличното решение на началника на регионалното управление на образованието.

Иванка Киркова - началник на РУО – Пловдив - Какъв е балът на тези преместени деца? - Eдва ли има някакво значение в случая, тъй като балът не е критерий.

Алина Сомова – директор на Образцова Математическа Гимназия „Академик Кирил Попов“ - Пловдив То си идва със заповед на началника. Аз какво мога да кажа - не. Представяте ли си го това нещо.

Анелия Балчева - родител Именно децата започнаха да задават неудобните въпроси.

Теодор Джелепов – родител Те виждат, че някой, който реално не е положил такива усилия, каквито те са положили е на същото място и е сред тях.

Божана Праматарова – родител Тя за пръв път като дойде в къщи ме попита "Мамо какво значи парашутист, какво значи връзкар". Тя го приемаше буквално.. Беше много трудно да й обясня какво точно означава. Тя естествено го разбра.

Анелия Балчева - родител Нямаше как да отговорим.

Алина Сомова - директор - Те са се явили на тези състезания и не са изкарали 0 точки. - Има деца с по-високи точки, които нe са тук, но вероятно имат желание да са тук? - Ами сега...това не мога да кажа нищо… законът обслужва всички.. някъде другаде трябва да питате кой обслужва и защо така.

Теодор Джелепов – родител Не мога да твърдя, че всички са хора на висока длъжност, но факт е, че доста от тях са такива.

Става въпрос за бивш общински служител и високопоставен служител в съдебната система, ни разказват родителите. Не споменаваме имена, за да запазим анонимността на децата.

Иванка Киркова - началник на РУО Пловдив - При взимането на решения не се интересувам от биографията на родителите. - те са публични личости? - да възможно е, възможно е. И те са родители, и те имат деца.

В София извънредно е „преместен“ почти цял клас в математическата гимназия. Сред родителите са имена на висши чиновници.

Ваня Кастрева – РУО-София град В крайна сметка дали едно дете, неговите родители работят в сферата на висшата власт, това е НС, законодателната власт или където и да е другаде, това не е обвързано с резултатите на децата.

родител, гр. София - Вашето дете е в първата петица? - Под чертата. Ние нормално го приехме, такъв е редът – всеки трябва да си заслужи на практика мястото, където и да било, но впоследствие се оказа, че не е така, че включително и от неговото училище има дете, което беше на около 220 място, и се оказа, че това дете също учи в СМГ, въпреки резултатите, които е показало по стандартния прием.

В София използват член 106 от наредба 10. – „Учениците могат да се преместват през цялата учебна година“. Въпреки запълване на план приема в училището, което насочва към член 107 и условието за смяна на местожителството, което тогава е било в сила.Децата са преместени преди началото на учебната година, след като станало ясно, че не са приети на нито едно от класиранията.

Ваня Кастрева – началник на РУО-София град Говорим за преместване по уважителни социални и здравословни причини, които са изтъкнати в молбите на родителите..Децата в повечето от случаите освен всички други неща показват и интереси в сферата на математиката. - Но не са имали нужните постижения? - Но това са две различни неща...- Премествате ученици с нисък бал за сметка на деца с по-висок бал? - Това са две различни хипотези.

От РУО София град казват, че миналата година било по-зле – броят на преместените бил по-голям. В края на ноември изпратихме запитване до министерство на образованието какъв е броят на учениците в страната, които са преместени над установения план-прием след 4ти клас. Не получихме отговор.

Теодор Джелепов – родител отговорът беше, че...

 

Виж цялата новина тук: БНТ

Автор: Мая Димитрова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: